Kultura
140

"Vezeni most": Manifestacija u čast knjige i umjetnosti u Tuzli

Klix.ba
Društvo prijatelja knjige "Mali princ" organizuje tradicionalnu, 12. manifestaciju u čast knjige i umjetnosti pod nazivom "Vezeni most" koji će se održati u periodu od 4. do 7. novembra 2015. godine u Tuzli.

U toku planirana tri dana manifestacije "Vezeni most 2015", pored nagrade "Mali princ" za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini, objavit će se rezultati izbora i dodijeliti nagrada autoru najbolje dječije knjige objavljene u regionu u 2014. godine, održat će se izložbe ilustracija, druženje književnika s a čitateljima, promocije, dodjele nagrada, radionice u kojima učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola i studenti...

Za najbolju dječiju knjigu objavljenu 2014. godine u regionu, kojoj će biti dodijeljena nagrada Mali princ nominirano je osam knjiga iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Nagrada će biti uručena na završnoj festivalskoj večeri, u petak, 6. novembra u 18:00 sati, a ovogodišnji dobitnik nagrade "Mali Princ" za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u BiH je književnik Ranko Pavlović.

Na festivalu Vezeni most okupljaju se i nagrađuju najdarovitiji učenici osnovnih škola i studenti likovnih akademija iz četiri zemlje "u kojima nam ne treba prevodilac". Na konkursima za najbolje literarne radove godišnje učestvuje oko 10.000 osnovaca, a na konkursu za najbolje likovne radove studenata likovnih akademija učestvuju svi studenti likovnih akademija iz Sarajeva, sa Cetinja, iz Zagreba i Beograda.

Projekat "Vezeni most" ima za cilj afirmaciju i dalje podsticanje i razvijanje dječije literature u Bosni i Hercegovini, međusobno kulturno povezivanje u regiji, upoznavanje i druženje sa djecom u osnovnim školama, podsticanja navike čitanja, kao jedne od najbitnijih vrijednosti u periodu odrastanja i formiranja mlade ličnosti, podsticanje i razvijanje kreativnih sposobnosti mladih.

"Knjige i pisci ne poznaju granice, zadaća im je da spajaju ljude, razvijaju prijateljstva, šire ljubav i dobrotu, da uče međusobnom razumijevanju i prihvatanju novog i drugačijeg. Cilj projekta je, svakako, i to da Bosna i Hercegovina ponovno postane centar u kome se dječiji pisci okupljaju sa radošću, kako su to činili i ranije", kažu organizatori.