Kultura
47

Veliki aplauz u Sarajevu za kontroverznu Mladenovićevu predstavu "Julije Cezar"

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Kontroverzna predstava srbijanskog režisera Kokana Mladenovića "Julije Cezar" večeras je oduševila i sarajevsku publiku u prepunoj sali Narodnog pozorišta.

Narodno pozorište Sarajevo dovelo je još jednu sjajnu predstavu u naš grad i dokazalo da jeste hram kulture.

Prepoznala je to i sarajevska publika koja je do posljednjeg mjesta ispunila salu Narodnog pozorišta, a nakon što je, uz odličnu glumačku postavu, čula Šekspirove riječi adaptirane našem vremenu, režisera, glumačku ekipu, scenografiju, kostim i muziku nagradila je snažnim ovacijama.

Riječ je o predstavi čija je sudbina bila neizvjesna i koja je prošle godine u ovo doba podigla dosta "prašine" u Srbiji , ali je uprkos svemu zaživjela i izrasla u odličnu predstavu koja je poljuljala vlasti susjedne države.

Predstava je urađena prema Šekspirovom tekstu i prilagođena je društvenim prilikama i atmosferi u kojoj sad živimo, bez obzira na to o kojoj je državi Balkana riječ.

I Mladenović se, između ostalog, pita hoćemo li i nakon ove predstave vjerovati u revoluciju ili ćemo shvatiti da jedni te isti ljudi upravljaju našim životima posljednjih dvadesetak godina?

Ulogu Bruta u predstavi igra Sergej Trifunović, Marka Antonija i Julija Cezara Saša Torlaković, Kasija Branislav Trifunović, Oktavija i Kaska Marko Marković, a Porciju i Kalpurniju Jelena Minić.

Nakon predstave je organiziran prigodan after party koji nosi službeno ime "To sine Brute". Lokacija je Kulturni centar La Kultur, na adresi Kotromanića 48, a za muziku i ugođaj zadužen je i glavni akter predstave Sergej Trifunović. On će, za mix pultom La Kultura, mixati kolekciju pop, funk, r'n'b i rock'n'roll muzike koje je specijalno za ovu priliku ponio sa sobom u Sarajevo.