Kultura
0

Večeras premijera "Gospođice Julije"

FENA
U okviru programa Premijere na MESS-u će večeras u Stolariji Narodnog pozorišta biti izvedena predstava “Gospođica Julija” Augusta Strindberga, koju je režirao Damir Zlatar Frey.
  • “Gospođica JUlija” je Strindbergov komad iznimno težak i zahtjevan. Anatomija poduzeta nad ovim tekstom pokazala je svu njegovu složenost i višeslojnost iz koje proizlaze komplicirani odnosi. Drama je napisana 1888. godine, dakle prije tačno 120 godina i nevjerojatno je da se i danas susrećemo sa potpuno istim problemima.

I danas je u svijetu svakih deset minuta pretučena jedna žena i onda se kaže da je slučajno pala po stubama. Ukoliko o ovom problemu razmišljamo bez obzira na spol, zar nije tužna činjenica da je svakih nekoliko minuta neko premlaćen i oduzeto mu je ljudsko dostojanstvo. Nije lako živjeti s time i kazalište mora imati što reći o tome. Nemam ništa protiv zabave u kazalištu, ali ono ipak mora biti zrcalo društva i vremena.

O takvoj je tragediji nemoguće govoriti a da se materijal ne očisti svega suvišnoga i izvuče sama srž. U našoj predstavi i nasilje se pokazuje u svoj svojoj goloj ljepoti, ukoliko ono uopće može imati ljepotu. Tu su i teme manipulacije, ljubavi kao nasilja, koliko smo u svom životu označeni od svojih roditelja i kada počinje trenutak oslobođenja od majke i oca ili do toga nikad ne dolazi... - rekao je o ovoj predstavi Damir Zlatar Fray u razgovoru za Novi list.

Predstava je zajednički projekat HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i Festivala MESS Sarajevo. U njoj glume Tanja Smoje, Jasmin Mekić, Anastazija Balaž-Lečić i Ivana Župa.