Kultura
0

Večer Wagnerove muzike za početak sezone u Operi Narodnog pozorišta Sarajevo

FENA
I prije zvaničnog početka teatarske sezone 2006./2007. u Narodnom pozorištu Sarajevo već je održano nakoliko značajnih muzičkih događaja, među kojima i izvedba kultne opera "Hasanaginica", kao i koncerti simfonijske muzike.

Pored toga, Opera Narodnog pozorišta Sarajevo priprema, u suradnji s Goethe institutom iz Sarajeva, večer Wagnerove muzike.

Na ovoj večeri, koja će biti jedinstven muzički događaj s obzirom na rijetkost izvođenja Wagnerovih djela na bh. muzičkim pozornicama, nastupit će solisti iz Njemačke Katja Beer i Jan Buchwald i solistkinja sarajevske Opere Sanela Redžepagić.

Orkestrom Sarajevske filharmonije dirigirat će maestro Teodor Romanić. Ovaj profesor sarajevske Muzičke akademije i Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu te nekadašnji direktor Opere NPS, dirigiranjem na ovom koncertu obilježit će 50 godina uspješnog umjetničkog stvaralaštva.

Koncert će bit održan u Narodnom pozorištu 29. septembra u 19.30 sati; a njegova repriza bit će upriličena 1. oktobra u Banskom dvoru u Banjoj Luci.

Akademik Teodor Romanić izabrao je upravo zahtjevne partiture Wagnera kako bi zajedno sa solistima, Horom Opere NPS i Sarajevskom filharmonijom, napravio iznimno zanimljiv uvodni muzički akcent za početak ovogodišnje muzičke i operne sezone u ovoj sarajevskoj teatarskoj kući, navodi se u saopćenju Pres-službe NP Sarajevo.