25. novembra
262

Ususret velikoj izložbi Safeta Zeca: "Zagrljaji" konačno i pred bh. publikom

E. Lj.
Safet Zec (Foto: T. S./Klix.ba)
Safet Zec (Foto: T. S./Klix.ba)
Izložba velikog umjetničkog ciklusa "Zagrljaji" maestra Safeta Zeca će na Dan državnosti BiH, 25. novembra, biti izložena u Historijskom muzeju BiH, a uskoro će u Sarajevu biti otvorena i galerija-atelje Safeta Zeca.

Djela iz Zecovog opusa "Zagrljaji" prethodno su bila izložena u prostorijama crkve Santa Maria della Pieta u Veneciji, a izložbu u Sarajevu organizuju Grad Sarajevo i Atelje Safet Zec u saradnji s Historijskim muzejom BiH.

"Uvjereni smo da ćemo na proljeće imati proširenje ovog ambijenta u kojem se trenutno nalazimo. Na četiri sprata i u prizemlju ćemo smjestiti djela iz velike zbirke koju imamo. Bit će to multimedijalni prostor namijenjen gradu i ljudima, a naročito umjetnicima", rekao je Zec.

Elma Hašimbegović (Foto: T. S./Klix.ba)
Elma Hašimbegović (Foto: T. S./Klix.ba)

Izložba će biti otvorena u Historijskom muzeju BiH, a djela će biti izložena do 29. februara 2020. godine.

"Historijski muzej BiH nije slučajno odabran za ovako važnu izložbu. Historijski muzej ima jednu od najboljih galerija u gradu koje su dostojne ovakvog ciklusa, a osim toga ima veliku simboliku - opsada grada bila je inspiracija za ovo djelo, a u blizini muzeja je most Vrbanja na kojem su poginuli Boško i Admira. Osim toga, 25. novembar je najznačajniji datum u novijoj historiji BiH, koji je veoma važan i za Historijski muzej, jer je na taj datum otvorena prva stalna postavka muzeja. Slavimo tu godišnjicu značajnom izložbom", rekla je direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Sav prihod od izložbe bit će doprinos obnovi i poslovanju Historijskog muzeja, kao jedne od najznačajnijih institucija kulture u BiH.

"U tri mjeseca trajanja očekujemo značajnu posjetu. Radi se, doista, o vrijednoj zbirci koja će obogatiti stalne postavke u Muzeju. Uvjerena sam da će i prihodi od izložbe pomoći u obnovi i očuvanju Historijskog muzeja", rekla je Hašimbegović.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istakao je da je opus "Zagrljaji" na izvjestan način kruna rada ovog velikog slikara i umjetnika, zbog čega je važno da će ih bh. publika imati priliku vidjeti.

Abdulah Skaka (Foto: T. S./Klix.ba)
Abdulah Skaka (Foto: T. S./Klix.ba)

"Maestro Zec, njegov cjelokupan rad i ugled u svijetu, dio su nacionalnog blaga BiH. Njegove teme su naše teme, njegov izraz je izraz bosanskog čovjeka. Samo naš čovjek te slike osjeti kao niko drugi. BiH je oduvijek bila mjesto odakle su se širile vrijednosti, talent i uspjeh koji je obogaćivao svijet i druge kulture. Naši velikani su dio svjetske baštine, poput Zeca, Berbera, Mujezinovića i Dimitrijevića. I to je dobro. Ali, mislim da je vrijeme da dio tog blaga vratimo u Sarajevo i BiH, da ga zadržimo i čuvamo za generacije. Zbog toga je ova izložba poklon za Dan državnosti građanima i zato je ona historijski važna", istakao je Skaka.

Opus "Zagrljaji" Zec je posvetio mladom sarajevskom paru Bošku Brkiću i Admiri Ismić koji su ubijeni 18. maja 1993. godine na Vrbanja mostu, čija je slika njihovih nepomičnih tijela u zagrljaju obišla cijeli svijet.