Kultura
0

Uskoro u Sarajevu: Tarik Filipović u "Plavoj sobi"

Klix.ba
Pozorišna predstava "Plava soba" u kojoj glavne uloge tumače Tarik Filipović i Bojana Gregorić, trenutno je najprivlačna predstava u Hrvatskoj, a početkom jula u sarajevskom klubu Coloseum bit će upriličena njezina bh. premijera.

Ovaj pozorišni tekst engleskog dramatičara Davida Harea u režiji Ivice Šimića, provokativan je komad o muškarcima i ženama, seksu, društveno-socijalnim razlikama, glumcima i pozorištu u kojem je sve moguće.

"Plava soba" razotkriva jaz između spolova, te prikazuje odnos likova prema seksu kao pokretačkoj snazi, dokoličarskoj potrebi, ali i izlazu iz tegoba grube svakodnevnice u kojoj svi bježe od "onih drugih", a ponajviše sami od sebe.

Predstava koju je kritika ocijenila kao "pozorišnu vijagru" posebno je zanimljiva zbog činjenice da su ostvarenja glavnih glumaca (oboje tumače po pet različitih likova) okarakterizirana "antologijskim kazališnim ostvarenjima hrvatske scene".

Muzika za predstavu, koju je radio Matija Dedić, podcrtava pojedine prizore drame, dajući predstavi melanholično jazz raspoloženje i originalnu zvučnu kulisu. Dedić muziku izvodi uživo, a na sarajevskoj premijeri, njegov gost na kontrabasu bit će Enes Seferović.