Nakon tri godine u komi
0

Umro hrvatski muzičar Vice Vukov

FENA
Jedan od najpoznatijih hrvatskih estradnih umjetnika Vice Vukov preminuo je noćas u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockfellerovoj ulici u Zagrebu, naklon gotovo tri godine kome u kojoj je bio od pada na stubama Hrvatskog sabora u novembru 2005.

Vice Vukov rođen je 3. augusta 1936. godine u Šibeniku. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stekao je titulu profesora filozofije te talijanskog jezika i književnosti, a završio je i Institut za visoke međunarodne studije u Parizu.

Njegova pjevačka karijera bila je na vrhuncu 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, kad je osvajao sve najvažnije hrvatske festivale i bivšu Jugoslaviju predstavljao na natjecanjima za pjesmu Eurovizije.

Čuvene pjesme poput "Tvoja zemlja", "Bokeljska noć", "Pismo ćali", "Dalmatinska elegija", "Stavi svjetiljku u prozor" i brojne druge na neki su način postale narodna baština.

No, na vrhuncu karijere u vrijeme Hrvatskog proljeća Vukov je završio na crnoj listi pedesetorice najistaknutijih ličnosti iz hrvatskog masovnog pokreta (MASPOK), zbog čega je bio prisiljen napustiti Hrvatsku.

U Zagreb se iz Pariza vratio 1976. pa iako je dobio posao u Nakladnom zavodu Matice hrvatske nastupi su mu bili onemogućeni sve do 1989.

Povratak na estradnu scenu tada je okrunio s čak 14 rasprodanih koncerata u Dvorani Vatroslava Lisinskog. Svoj posljednji koncert Vice Vukov održao je 2005. nedugo prije nesretnog pada u zgradi Sabora, u koji je kao nezavisni zastupnik na listi SDP-a ušao 2003.