Kultura
163

Umjetnici iz 10 zemalja slikat će motive starog Sarajeva

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas je u Sarajevu otvorena 3. internacionalna umjetnička kolonija Sarajevo 2015. Ukupno 25 umjetnika slikat će različite motive Sarajeva punih devet dana, a nakon toga bit će otvorena i izložba nastalih radova.

Mirsada Baljić, voditeljica kolonije, rekla je da su u Sarajevo došli umjetnici iz deset zemalja te da već danas kolonija počinje raditi. U Sarajevu će u narednim danima stvarati umjetnici iz Turske, Sjevernog Kipra, Kosova, Srbije, Rusije, Velike Britanije, Njemačke, Azerbejdžana, kao i nekoliko bh. umjetnika.

"Možemo reći da smo na neki način u kontinuitetu kada je riječ o temama. Tema prve kolonije bila je 550 godina od dolaska Osmanlija na ovaj prostor, druga tema bila je austrougarski period Sarajeva, a tema ove kolonije su dodiri Osmanlija i Austrougara u Sarajevu", rekla je na otvaranju kolonije Mirsada Baljić.

Umjetnici, većinom slikari te jedan umjetnički fotograf, većinu vremena provest će u Sarajevu gdje će sami birati motive koje će slikati, a planirana su i dva izleta u Hercegovinu.

Organizaciju ovogodišnje kolonije pomogao je Ured za kulturu i turizam Republike Turske u Sarajevu. Soner Šahin, ataše za kulturu i turizam Republike Turske u BiH, rekao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što su mogli pomoći organizaciju ovakvog događaja.

"Mi smo sretni što smo jedan od sponzora ovogodišnje kolonije. Na ovogodišnjoj koloniji učestvuje osam umjetnika iz Turske i sa Kipra", rekao je Šahin.

Ugurcan Akyuz, umjetnik iz Sjevernog Kipra, već treći put je gost ove kolonije. Akyuz kaže da mu je izuzetno drago što su se pozivu na koloniju odazvali umjetnici iz različitih zemalja te je izrazio zadovoljstvo dobrom organizacijom.

"Kao neko ko zna kako je teško organizovati ovakve kolonije želim se zahvaliti organizatorima na sjajno urađen posao. Ponosan sam što se nalazim u mjestu koje je očuvalo osmansko naslijeđe. Vjerujem da ćemo uživati u ovogodišnjoj koloniji i da će nam biti lijepo ovih dana u Sarajevu i BiH", rekao je Akyuz. On je pozvao i građane Sarajeva, kao i posjetioce, da dođu i posmatraju umjetnike dok stvaraju svoja djela.

Mensura Jahić, bh. umjetnica i suorganizatorica kolonije, istakla je da ova kolonija zauzima visoko mjesto na ljestvici kulturnih događaja, ne samo u BiH već i šire.

"Adekvatno mogu tvrditi da se ova, treća po redu umjetnička kolonija u Sarajevu, nalazi na jednom lijepom i zavidnom mjestu kada je poredim sa svim ostalim umjetničkim simpozijima u svijetu", rekla je Mirsada Jahić istaknuvši i činjenicu da se kolonija održava po treći put iako imaju vrlo skromnu pomoć državnih institucija.

Umjetnici će imati slobodu da slikaju na različitim mjestima u Sarajevu, posebno u starom dijelu grada. Nakon završetka kolonije građani Sarajeva će imati priliku nastale radove vidjeti u prostorijama Hanikaha Gazi Husrev-begove medrese.