Roman uskoro na bosanskom jeziku
0

"Ukulele-jam" - fiktivna priča o univerzalnim izbjegličkim temama

FENA
Alen Mešković
Alen Mešković
Roman "Ukulele-jam", autora Alena Meškovića objavljen krajem septembra prošle godine na danskom jeziku uskoro bi trebalo da bude preveden i na naš jezik.

U toku su probni prijevodi i na švedski, engleski, njemački i francuski jezik.

Autor je za Fenu tim povodom kazao da bi naslov mogao biti sličan i u prijevodu na naš jezik i pojasnio da izraz "jam" žargonski označava i nastup na koncertu i cimovanje na muzičkom instrumentu ukulele.

Roman "Ukulele-jam" djelomično je autobiografski. Fiktivna je to priča u kojoj se govori o univerzalnim izbjegličkim temama. To je tragikomična priča o istrajnosti jednog mladića koji odrasta u vrijeme nacionalizma ispunjenog mržnjom.

"Knjiga govori o pokušaju normalnog življenja u ovom dijelu Evrope, gdje se nikad ne zna gdje i kad komedija prestaje, a tragedija počinje. O muzici, prijateljstvu i ljubavi u sjenci besmislenog rata. O izbjeglištvu, ratu u bivšoj Jugoslaviji, ali i o decenijama prije krvavog konflikta", navodi Mešković.

Radnja knjige počinje u ljeto 1992. godine u izbjegličkom centru u izmišljenom gradu na obali Jadranskog mora u Hrvatskoj, u bivšem vojnom odmaralištu koji je u raspadu. Prati razvoj tinejdžera Mikija od 1992. do 1994., do njegove 17. godine. Njegov stariji brat i idol je nestao u srpskom zarobljeništvu, a glavni junak romana tu prazninu pokušava ispuniti novim poznanstvima. On u sebi nosi traumatične ratne doživljaje i stvari o kojima ne želi pričati. Potom izbija rat između Hrvata i Bošnjaka i situacija u tom centru se drastično mijenja.

"Knjiga prati i ratna događanja iz proljeća 1992., zatim i doba komunizma kroz priču oca glavnog junaka koja počinje 1944. godine. Knjiga je na neki način mozaik eksjugoslavenskih tema u koji je ugrađena priča o odrastanju jednog tinejdžera", navodi autor, i najavljuje nastavak romana.

Roman "Ukulele-jam" nominiran je u decembru 2011. za književnu nagradu danskog tjednika "Weekendavisen", za najbolju knjigu godine. Izašao je u dva tiraža, kao i u ponudi dva najveća kluba čitalaca u Danskoj.

Alen Mešković rođen je 1977. godine u Derventi. Živio je u Hrvatskoj kao izbjeglica dvije i po godine, a u Danskoj živi od 1994. godine. Objavio je zbirku pjesama 2009.

Roman "Ukulele-jam", autora Alena Meškovića predstavljen je ovdašnjoj publici u okviru ovogodišnjeg međunarodnog Festivala Sarajevo "Sarajevska zima".