Kultura
0

Ukoliko ste propustili vožnju "Tramvajem", nova prilika je za vikend

Klix.ba
Nakon uspješne izvedbe na 53. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS, predstava "Tramvaj" je ponovo pred sarajevskom publikom u subotu 12. i u nedjelju 13. oktobra 2013. godine.
Predstavu u produkciji Udruženja "Fercera" režirao je Senad Alihodžić, na tekst Adnana Lugonića i koautorice Asje Krsmanović, a prema ideji Irme Alimanović-Alihodžić.

Inspirirana svakodnevnim situacijama sa kojima se susreću putnici u tramvaju, predstava kroz različite scene ilustrira našu svakodnevnicu. U predstavi igraju Jasna Diklić, Izudin Bajrović, Aleksandar Seksan, Irma Alimanović Alihodžić, Mirna Kreso, Muhamed Hadžović, Damir Kustura, Sanjin Arnautović i Senad Alihodžić.

Na proteklom 53. MESS-u tokom razgovora sa autorima i autoricama predstave istaknuto je kako se predstava direktno ne bavi ratom, ali jasno oslikava likove na koje je rat ostavio traga.

"Teatar ne može izbjeći politiku koliko god to htio, posebno kod nas na Balkanu. Naša predstava se više tiče posljedica rata, jer koji se pojavljuju u predstavi su jako pod utjecajem rata. Nikad ne znate da li osoba pored vas boluje od PTSP-a i da li svakog trenutna može napraviti incident", naglasio je Lugonić.

Autori vjeruju da izvorni dramski tekst uz adaptaciju likova, može poslužiti kao osnova i za predstave u drugim državama.

"Pokušali smo kreireati likove koji nisu toliko lokalni i primjetili smo da publika koja nije sa naših prostora to potvrđuje. Tramvaj je kod nas u Sarajevu postao i jedna vrsta javne ispovjedaonice i tu konstantno dolazi do pretapanja intimnog i javnog prostora", objasnila je Krsmanović.

Na svoju vožnju teatarskim Tramvajem krenite u subotu 12. ili u nedjelju 13. oktobra, 2013. u 19 sati sa Željezničke stanice u Sarajevu. Ulaznice se mogu rezervirati putem telefona +387 61 439 855. Sav prihod od ulaznica je namijenjen u dobrotvorne svrhe.

Produkciju predstave su podržali i Američka ambasada, Ministasrtvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Hypo Alpe Adria, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Kamerni teatar 55 i TVSA.