Kultura
0

Udruženje izdavača i knjižara BiH na sajmu knjige u Beogradu

FENA
U Beogradu će se na predstojećem Međunarodnom sajmu knjige, koji će se održati od 22. do 28. oktobra, Udruženje izdavača i knjižara BiH predstaviti prvi put s najznačajnijim izdanjima izdavača koji su započeli jedan projekt početkom ovog mjeseca u Frankfurtu pod nazivom „Bliskosti razlike, razlike bliskosti“.

Na predstojećem sajmu komesar štanda BiH bit će Veselin Gatalo, poznati književnik iz Mostara. Delegaciju bh. izdavača predvodit će član Upravnog odbora Udruženja izdavača i knjižara BiH i direktor Izdavačke kuće University Press Dragan Marković, a očekuje se da će tokom naredne nedjelje biti realizirano 15 promocija bh. izdavača i njihovih autora te da će se uspostaviti nove poslovne veze na beogradskom sajmu.

Ovaj nastup Udruženja izdavača i knjižara BiH znači istovremeno i pripremu izdavača i knjižara BiH za 20. međunarodni sajam knjiga, koji će se održati u aprilu iduće godine u Sarajevu, i bit će prilika da zajedno s predstavnicima sarajevskog sajma i izdavačkom kućom Šahinpašić, s kojom organizuju ovaj sajam u idućoj godini, izdavači iz BiH ostvare poslovne kontakte kako bi jubilarni sajam u Sarajevu bio jedan od najznačajnijih regionalnih i evropski susreta posvećenih knjizi i njenim autorima.

Povodom predstojećeg nastupa predsjednik Udruženje izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić je za Fenu naglasio da nas već početkom novembra čeka nastup udruženja sa istom temom i sa novim prezentacijama naših djela i izdavača u Zagrebu na Interlibru, a početkom iduće godine, također, Udruženje izdavača i knjižara BiH je pozvano da predstavi i svoju produkciju, produkciju naših savremenih autora na podgoričkom sajmu na kojem je Udruženje izdavača i knjižara BiH izabrano da predstavlja BiH u okviru projekta zemlja partner.