Svjetski naslovi
120

Učenje i zabava za najmlađe: Počeo Dječiji film festival u Zenici, očekuje se do 12.000 posjetilaca

Piše: E. M.
Detalj sa konferencije za novinare (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Multiplexu Ekran u Zenici danas je zvanično počelo četvrto izdanje Dječijeg film festivala koji će na svojim projekcijama svjetskih dječijih naslova okupiti od 8.000 do 12.000 posjetilaca iz cijele centralne Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji Dječiji film festival u Zenici će okupiti više od 12.000 posjetilaca koji će uživati u filmskim naslovima iz Amerike, Švicarske, Luksemburga, Belgije, Njemačke, Švedske, Norveške, Južne Koreje i Australije. Među njima su animirani 3D filmovi, igrani filmovi sa svjetskih festivala, dokumentarni filmovi o životinjama i druge sjajne priče i misterije.

Direktor festivala Denis Samardžić je izjavio kako su i ove godine uz pomoć partnera i sponzora uspjeli napraviti najveći i najduži filmski festival za djecu s najjeftinijim kartama u Evropi.

"Ovo je još jedna pozitivna priča iz Zenice, a nadamo se da će se proširiti i na druge gradove u budućnosti. Družili smo se posljednje tri godine i došli smo do 4. mnogo većeg izdanja koje je mnogo zahtjevnije nego kada smo sve počeli. Ovo je danas najveća filmska smotra i jedini događaj koji nudi cjelodnevni filmskim program za sve uzraste", izjavio je Samardžić.

Ovogodišnji festival osim novih filmskih naslova donosi i novitet u vidu brošura koje prije svake projekcije budu podijeljene posjetiocima, a iz kojih osim programskog sadržaja imaju priliku naučiti nešto o kinematografiji i zeničkom kinu 29. novembar, odnosno, današnjem Multiplexu Ekran. Prateći kreativni program svakodnevno će se održavati ispred i unutar zeničkog kina u vidu edukativno-zabavnih radionica.

"U proteklom periodu smo obišli 350 osnovnih škola, a svi posjetioci će imati priliku uživati u edukativno-zabavnim radionicama koje smo rasporedili u skladu s projekcijama i programom koji ćemo predstaviti", u ime kreativnog tima kazao je Dino Brljevac.

Izazov organizatora je da se svi posjetioci dobro zabave, uživaju u projekcijama i nešto novo saznaju kroz projekcije i radionice.

Festival je otvoren danas projekcijom "Štrumpfovi: Skriveno selo" od 12 sati, a trajat će do 5. novembra.