Simbol grada i spomenik kulture
0

FOTO / Učenici i volonteri iz Konjica na mezaru Zuke Džumhura

FENA
Na današnji dan prije 23 godine umro je Zulfikar Zuko Džumhur, a godišnjicu smrti obilježili su članovi nevladine organizacije Volonteri i prijatelji Konjica, koji su zajedno s učenicima Srednje i 2. osnovne škole posjetili mezar, odali poštu, položili cvijeće i prisjetili se ovoga najpoznatijeg Konjičanina.

Zulfikar Zuko Džumhur rodio se u Konjicu 24.9.1920., a umro je 27.11.1989. u Herceg-Novom, da bi dva dana kasnije bio sahranjen na konjičkom gradskom groblju Musala, pored oca Abduselama i majke Vasvije. U Sarajevu Zuko završava višu, a u Beogradu nižu gimnaziju i likovnu akademiju.

Zbog njegove svestranosti, genijalnosti i jednostavnosti, za Zuku se kaže da je posljednji renesansni stvaralac s ovih prostora. Zuko je objavio više od 10.000 karikatura, pisao je scenarije za filmove, uradio 35 scenografija za pozorište, a deset godina radio je u TV Sarajevo kao pisac scenarija i voditelj serije "Hodoljublja".

Zulfikar Zuko Džumhur, cijeloga života hodoljubio je svijetom, zapisivao i pričao, istraživao, spajao ljude i rušio granice.

"Malo je pisaca koji su preko svog ljudskog vijeka živjeli hiljadu prethodnih godina i koji su osim vlastitog imali bezbroj zavičaja“, napiso je za Zuku Džumhura pisac Miljenko Jergović.

Zuko je najpoznatiji Konjičanin, simbol grada i spomenik kulture, ali u rodnom gradu nema zvaničnog podsjećanja na njegovo djelo, ne obilježavaju se godišnjice rođenja, kao ni godišnjice smrti. Njegova rodna kuća depadans je Zavičajnog muzeja i za njenu posjetu potrebna je najava u Muzeju koji je, od novembra do marta, subotom i nedjeljom, zatvoren. Rodna kuća, koja je u vlasništvu Općine Konjic od 1985. godine, ni danas nije otvorena za posjetioce.