Kultura
0

U Vjetrenici obilježen Dan planete Zemlje

FENA
Dan planete Zemlje obilježen je u Vjetrenici, bh. pećini s najvećom biološkom raznolikosti na svijetu. U organizaciji Akademije nauka i umjetnosti BiH i Speleološke udruge Vjetrenica - Popovo polje i u prisustvu predstavnika nadležnih ministarstva, znanstvenika i nevladinih organizacija, upozoreno je na planetarne vrijednosti bh. prirode u kojima Vjetrenica ima posebno mjesto, koje su izložene uništenju i nedovoljnoj brizi zajednice.

Vjetrenica ima prioritetno mjesto u planovima ANUBiH-a i Akademija, kao službeni predlagač Vjetrenice, neće prihvatiti nikakve prijedloge koji je stavljaju u isti rang s nekim kulturnim spomenicima koje je predložila Komisije za nacionalne spomenike, nego traži da se Vjetrenice samostalno kandidira na Listu svjetske baštine, kazao je uime ANUBiH-a potpredsjednik njezina odbora za prirodne resurse prof. dr. Sulejman Redžić.

Ovakve vrijednosti mogu biti temelj za ekološki profitabilno djelatnost i učiniti život ovoga kraja puno atraktivnijim te imati i za BiH veliki značaj. Podržao je napore Ministarstva okoliša i turizma FBiH o izgradnji održivog razvoja u BiH.

Istraživanja Vjetrenice pravo su zadovoljstvo i okupljaju veliki broj stručnjaka ali kad se krene u "realnost", nailazimo na razočarenja, ocijenio je Ivo Lučić iz Speleološke udruge Vjetrenica - Popovo polje.

Suprotno dojmovima koje su ostavljeni dodjelom sredstava za Vjetrenicu, o čemu je federalni ministar prostornog uređenja mr. Salko Obhođač potpisao ugovor s načelnikom općina Ravno Andrijom Šimunovićem, Udruga je za svoj rad za cijelu prošlu godinu primila samo 2 000 maraka, što je smiješno, a istovremeno Vjetrenica tri godine čeka na 45 000 maraka koje je Federalno ministarstvo kulture dodijelilo preko Turističke zajednice HNŽ-a i 400 000 kuna koje je Općina Ravno dobila za Vjetrenicu od Hrvatske vlade. Stoga je on izrazio bojazan da će i ova nova sredstva putovati desetljećima do Vjetrenice.

Pomoćnik federalnog ministra prostornog uređenja Danijel Čepelj kazao je da nema razloga za tu zabrinutost jer će se sredstva koristiti strogo namjenski i uz nadzor ANUBiH-a.

Tokom svečanosti direktorici Zemaljskog muzeja u Sarajevu Ajši Softić predan je obrađen paleontološki materijal koji sadrži ostatke tri kostura leoparda i jedan medvjeda, među kojima je cjelovit kostur leoparda, po tome jedinstven u svijetu. Rezultat je to paleontoloških istraživanja iz rujna prošle godine, koje je vodio mr. Kazimir Miculinić iz Hrvatskog biospeleološkog društva iz Zagreba. Direktorica Softić je izrazila zadovoljstvo i kazala da će kostur imati posebno mjesto u paleontološkoj zbirci ZM-a, jedinoj u BiH, osnovanoj još prije 120 godina, koja sabire oko 30.000 izložaka.

Izražena je zahvalnost medijima u BiH jer su uvelike zaslužni za širenje informacija o Vjetrenici, te izražena solidarnost s novinarima Federalne televizije koji su napadnuti u Bihaću i oštro osuđeni nasrtaju na njih.