Kultura
0

U velikim gradovima svijeta izložba "Umjetnici za Srebrenicu"

FENA
"ElevenSeven – Umjetnici za Srebrenicu" naziv je velike kolektivne izložbe solidarnosti koja će uz učešće umjetnika iz cijelog svijeta biti predstavljena u maju u Bielli, Italija, potvrdio je danas za FENU artistički direktor i inicijator projekta akademski slikar Ahmet Ibukić.

Izložba bit će realizirana u okviru projekta "Život u Srebrenici", čiji je pokretač Kuća povjerenja iz Srebrenice. Njenu realizaciju su podržale organizacije iz talijanskog grada Biella – Asocijacija Bosanaca, Asocijacija AparteMente te Pro loco Occhieppo Inferiore.

Ibukić navodi kako će u konačnici biti realizirane dvije izložbe – jedna će biti postavljena u maju u gradu Biella, dok će druga biti vid putujuće izložbe po većim gradovima zemalja cijelog svijeta. Postavka u Bielli trajat će tri sedmice i bit će završena prodajom radova na licitaciji.

Sav prihod od prodatih radova bit će namijenjen projektima za solidarnost Srebrenice, što podrazumijeva razvoj zanatstva, interreligijske dijaloge te afirmaciju tog bh. grada koji je preživio ratnu tragediju kao svojevrsnog kulturnog središta.

Radovi umjetnika koji se prijave na poziv za učešće u projektu, pojašnjava Ibukić, ne moraju tematski biti vezani za Srebrenicu i njenu tragediju. Jedina odrednica jeste dimanzija radova, koja je simbolična, i mora iznositi 11x7 col (28x18 cm). One prizivaju datum srebreničkog masakra, 11. jula 1995. godine.

Svaki umjetnik će na izložbi moći učestovati s dva rada iz oblasti likovne umjetnosti i fotografije.

Projektu će se priključiti umjetnici iz cijelog svijeta, a do sada se već bilježe oni iz Izraela, Italije, Austrije, Njemačke, Mađarske i Španije. Ibukić očekuje veliki odziv umjetnika iz oko 30 zemalja svijeta, a najmanje stotinu umjetnika iz BiH, od kojih većinu članova ULUBiH-a.

Radovi trebaju biti dostavljeni poštom do kraja marta 2007. godine na adresu Ass.ApataMente, via Serralunga 7, 13.900 Beilla (Italija), a digitalni do istog datuma na adresu [email protected].