Kultura
0

U Umjetničkoj galeriji BiH u četvrtak otvaranje izložbe grafika "Dijalog"

FENA
Izložba grafika srbijanskih i bh. umjetnika, grafičara stasalih poslije 2000. godine, pod nazivom "Dijalog" bit će otvorena u četvrtak, 7. novembra, u Umjetničkoj galeriji BiH.

Riječ je o regionalnom projektu kojim se predstavlja 45 umjetnika iz Republike Srbije i 43 umjetnika iz BiH. Autorica postavke je istoričarka umjetnosti i kustosica Centra za grafiku i vizuelna istraživanja "Akademija" Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu Ljiljana Tašić.

Koordinatorica izložbe Renata Papišta istaknula je za Agenciju FENA da će sarajevska publika moći pogledati grafike, odnosno grafičke otiske više od 80 umjetnika, nastalih u protekloj deceniji. Navodi da je inicijativa za ovu postavku došla od Centra za grafiku i vizuelna istraživanja pri Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu.

"Preuzeli smo na sebe da okupimo generaciju umjetnika u BiH stasalih od 2000. godine do danas, dok je Ljiljana Tašić isto učinila s akademija iz Niša, Beograda i Novog Sada. Mi smo u BiH okupili ekipu iz Sarajeva, Banja Luke, Trebinja i Širokog Brijega", kazala je ona.

Papišta smatra da je izložba važan pokazatelj kakve su generacije trenutno na sceni u BiH i Srbiji te na koji način nastoje izgrađivati grafiku ne samo u njenom klasičnom obliku, već i u određenim savremenim tendencijama i drugačijim promišljanjima kakva grafika ponekad možda i nije.

Također, postavka prati razvoj i ukazuje na sličnosti i razlike istih generacija stasalih na istim geografskim prostorima, ali pod uticajem različitih društvenih okolnosti.

"Na izložbi će biti predstavljen po jedan rad svakog umjetnika, s tim što neki od njih imaju diptih ili poliptih, što znači da se jedan rad sastoji od više grafičkih otisaka", naglasila je ona.

Izložba je u oktobru prošle godine otvorena u Galeriji za grafiku i vizuelna istraživanja u Beogradu, nakon čega je predstavljena na turneji po Nišu, Novom Sadu i Banja Luci, a nakon Sarajeva će biti otvorena i u Mostaru.

U Sarajevu će biti postavljena do 22. novembra.