U Sarajevu
300

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba "Vidi - okvir nije granica" Milomira Kovačevića Strašnog

L. R.
Izložba "Vidi - okvir nije granica" (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Umjetničkoj galeriji BiH večeras je otvorena izložba "Vidi - okvir nije granica" fotografa Milomira Kovačevića Strašnog.

Brojni posjetioci izložbe imali su priliku pogledati fotografije koje su nastale tokom dugogodišnjeg druženja i posjeta fotografa Milomira Kovačevića Strašnog Ustanovi za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu Drin te iz njegovih dubokih prijateljskih veza s korisnicima.

Izložba fotografija pod nazivom "Vidi - okvir nije granica" sjajan je projekat koji je prozor u svijet onih koji žive u ustanovama socijalnog zbrinjavanja.

"U želji da dublje istražim taj svijet, upitao sam tadašnju direktoricu Samihu Hodžić da li bih mogao posjetiti Fojnicu kako bih napravio nekoliko fotografija i vidio kako oni žive. Direktorica je to s oduševljenjem prihvatila. Naravno, nije mi trebala dvaput reći. Već naredne godine organizovali smo prvu izložbu u Ustanovi s fotografijama iz Saint Tropeza. Rezultat tog angažmana je i ova izložba u Umjetničkoj galeriji BiH", poručio je Milomir Kovačević Strašni.

Prisutnim posjetiocima obratio se i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, koji je naglasio važnost Ustanove Drin.

"Večeras smo naročito ponosni i sretni što ovo nije samo umjetnički doživljaj nego i jedan vrijedan društveni događaj. Naime, objektiv Milomira Kovačevića Strašnog večeras nas vodi kroz život jedne važne ustanove, koja egzistira prilično tiho uz puno empatije, angažmana i srca uloženo za sve one kojima je pomoć i podrška potrebna", rekao je ministar Delić.

Osim Milomira Kovačevića Strašnog i ministra Delića, obratio se i direktore Ustanove Drin Adis Ramić koji se zahvalio svima koji su večeras posjetili izložbu.

Izložba će biti otvorena za javnost do 7. decembra 2023. godine svakog radnog dana, što je idealna prilika za sve koji vole fotografije Milomira Kovačevića da uživaju u dobroj fotografiji i ujedno zavire u svijet korisnika koji žive u Ustanovi socijalnog zbrinjavanja Drin.