Goražde
0

U toku arheološka iskopavanja na lokalitetu Lug

FENA
Na široj lokaciji naselja Lug kod Goražda vrše se arheološka iskopavanja.

Nakon pronalaska figurine za koju je iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu potvrđeno da potječe iz doba neolita i da pripada tzv. vinčanskoj kulturi, pronađen je i niz drugih predmeta i ostataka građevina koji ukazuju na postojanje naselja iz doba te kulture. Prema procjenama stručnjaka, naselje bi moglo biti staro više od pet hiljada godina.

S domaćim arheolozima na lokalitetu Luga u Goraždu, rade i stručnjaci s njemačkog Univerziteta u Kilu.

„ Zahvaljujući njemačkom arheološkom institutu i fakultetu iz Kila najprije su obavljena geomagnetska snimanja tako da tačno znamo gdje treba kopati. Ove lokacije koje smo otvorili već na samom početku pokazuju osnove kuća i ulica između njih“, kazala je Zilka Kujundžić-Vejzagić, arheologinja.

„Snimanjem smo otkrili da se na ovom lokalitetu, na dva do tri hektara zemlje, nalazi naselje s jasnim ostacima kuća koje su mnogo veće od onih pronađenih na području Visokog i koje datiraju iz tog periodu, a zanimljivo je da se oko tog naselja nalazi i jedan zaštitni jarak“, pojasnio je Robert Hofman, naučni saradnik na Institutu za prethistoriju Univerziteta u Kilu.

Arheolozi će na ovom lokalitetu raditi četiri sedmice, kada će biti poznato i više detalja o veličini naselja, njegovim specifičnostima i vezama tadašnjih stanovnika s drugim stanovnicima vinčanske kulture iz zemalja okruženja.

Prema podacima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, u sjeveroistočnoj, odnosno istočnoj Bosni, vinčanska kultura je predstavnik mlađeg, a djelimično i srednjeg neolita. Sigurno je utvrđena na području između Drine i Bosne, odnosno Usore, a na jug se širi do doline Spreče, pa dolinom Bosne do Tešnja i dolinom Drine do Goražda.

Arheološko područje - neolitsko naselje Lug u općini Goražde još prošle godine proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.