Bugojno
0

U subotu navečer zatvaranje "Fedre"

FENA
Na svečan način u subotu navečer će se u Bugojnu spustiti zavjesa na 38. teatarski Festival BiH "Fedra", nakon nekoliko predstava koje je pozorišna publika iz Bugojna, Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Donjeg Vakufa mogla pogledati od 26. juna.

U okviru takmičarskog dijela Festivala, uz bugojansku "Fedru", predstavili su se i Filmsko kazališna udruga LIPA iz Orašja, Gradsko pozorište iz Trebinja, Poetski teatar mladih JUVENTA Sarajevo, Hrvatsko amatersko kazalište Travnik i Teatar TOTAL Visoko.

Specijalni gosti teatarskog festivala su glumci KUU "MOSOR" Gata iz Republike Hrvatske koji će večeras, prije ceremonije zatvaranja "Fedre", odigrati predstavu "Nosi nas rijeka", reditelja Trpimira Jurkića.

Selektor Festivala je Radmila Smiljanić, dramaturginja i glumica u Narodnom pozorištu RS-a u Banjoj Luci, a članovi Stručnog žirija prof. Željko Škuljević iz Zenice, Adnan Omerović, glumac Narodnog pozorišta Tuzla, i pozorišni kritičar i dramaturg Vojislav Vujanović iz Sarajeva.

Na Festivalu će biti dodijeljena nagrade za najbolju predstavu u cjelini, režiju, glumca i glumicu, mušku i žensku epizodnu ulogu, scenografiju te za kostimografiju.

Članovima Stručnog žirija ostavljena je mogućnost da dodijele posebnu nagradu, u slučaju da je u nekoj predstavi naglašen neki segment koji nije definiran prethodnim nagradama, kao i tri specijalne pohvale.

Sedam dana od otvaranja, bit će završeno i 11. bugojansko likovno bijenale, u okviru kojeg je organizirana zajednička izložba dvadeset autora s područja gornjovrbaske regije.