Kultura
16

U Sarajevu počeo 20. Jazz Fest: Nestvarni nastupi muzičara iz cijelog svijeta

Piše: Š. B.
(Foto: Jasmin Brutus)
U sarajevskom Bosanskom kulturnom centru večeras je i zvanično otvoren 20. Jazz Fest Sarajevo koji će trajati sve do 6. novembra.

Otvorenje Jazz Festa večeras je uveličao norveški kompozitor i pijanista Bugge Wesseltoft, koji je pred sarajevskom publikom upriličio koncert za nezaborav.

Wesseltoft na ovaj način obilježava 20 godina svog projekta New Conception of Jazz sa ansamblom koji čine četiri mlade muzičarke iz Norveške i Nepala, koje sviraju saksofon, gitaru, tablu i bubnjeve.

Nakon koncerta norveškog umjetnika, u BKC-u, u 22 sata nastupa Rob Mazurek i njegov Sao Paulo Underground čija muzika donosi savremenu, izuzetno naprednu muziku, uz miris ulica brazilskog Sao Paula, a publiku će na sarajevskom koncertu zasigurno odvesti na iznimno muzičko putovanje.

Jazz Fest Sarajevo trajat će do 6. novembra, a publika će imati priliku gostovati na koncertima jednog drugog svijeta ljudi.

Poseban festivalski program održavat će se i u sarajevskoj Vijećnici, a riječ je o dva ponoćna i dva poslijepodnevna koncerta, odnosno premijere projekata bosanskohercegovačkih, regionalnih i međunarodnih umjetnika.