Kultura
0

U Sarajevu od 18. do 23. aprila XIX Međunarodni sajam knjige i učila i IX Bijenale knjige

FENA
U sarajevskom Centru Skenderija od 18. do 23. aprila bit će održan XIX Međunarodni sajam knjige i učila i IX Bijenale knjige. Organizatori Sajma su Centar Skenderija, TKD "Šahinpašić“ i Udruženje izdavača i knjižara BiH. Očekuje se da će ovo biti najveći sajam do sada.

Kako su organizatori najavili na današnjoj pres-konferenciji na Sajmu će, na površini od oko 5.230 metara kvadratnih, biti oko 130 izlagača, odnosno više od 180 izlagača sa suizlagačima. Pored Bosne i Hercegovine na Sajmu učestvuju i Švedska, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Velika Britanija, Njemačka, Iran, Francuska i SAD.

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić je najavio da će se u okviru sajamskog programa realizirati niz pratećih programa među kojima su: Međunarodni susret bibliotekara slavista, obilježavanje 23. aprila "Svjetskog dana knjige“, susret izdavača, kao i brojni događaji, promocije knjiga i književne večeri.

Centralni prezentacioni prostor - Bosanska kuća - bit će mjesto okupljanja autora, izdavača iz zemlje, dijaspore i inostranstva, ali i mjesto gdje će biti dodijeljene nagrade u različitim kategorijama.

Direktor TDK "Šahinpašić“ Taib Šahinpašić je najavio da će 12 najpoznatijih pjesama Abdulaha Sidrana biti štampanu u 12 pojedinačnih knjižica od osam do 12 stranica, koje će biti podijeljene posjetiocima besplatno. Prema njegovim riječima, ideju je dao sam autor, a prihvato je i pomogao načelnik općine Stari Grad Mustafa Resić, tako da će dijelom sponzoriranja od te općine to biti moguće i uraditi.

"Ovogodišnji Sajam knjige i Bijenale knjige je veći nego prethodni, veći je zato što je brojna kolonija koja dolazi iz Srbije i koja je na neki način 'najagresivnija'. Skoro 30 posto više štandova su zakupili i prijavili srpski izdavači nego što je to bilo prethodnih godina“, kazao je Šahinpašić.

Ove godine, prvi put nakon osamostaljenja, učestvuje Republika Crna Gora, a svoje učešće ponovno su prijavili hrvatski izdavači preko Hrvatske gospodarske komore. Ambasada Kraljevine Švedske je zakupila veliki štand na kome će prezentirati ostvarenja švedskih, ali i bh. autora koji žive u toj skandinavskoj zemlji.

Šahinpašić je istaknuo i značaj Treće međunarodne konfenercije bibliotekara slavista, gdje će i prvi put doći na Balkan i učestvovati na Balkanu, na jednoj zvaničnoj manifestaciji, Google sa najavljenom digitalizacijom bibliotekarskog i knjižnog fonda.

"Što se tiče samog bijenala knjige, firma "Šahinpašić“ će sarajevskoj i bosanskoj javnosti i publici ponuditi 40-tak novih naslova koji su objavljeni između dva sajma. Tu će biti i polemičkih knjiga. To apsolutno očekujemo od knjige Esada Ćimića – to je drugo dopunjeno i adaptirano izdanje 'Drame ateizacije', knjige radi koje je on nekad davno izbačen iz akademske sredine u BiH i utočište je našao van granica BiH“, kazao je Šahinpašić.

Najavio je i, kako je sam kazao, spektakularni događaj, a to je promocija i pojavljivanje knjige 'UN dijeta', odnosno 90-todnevna dijeta, djelo dvaju autorica iz Slovenije.

"To je knjiga koju već ima milion ljudi širom Evrope i koja agresivno grabi prema svim krajevima svijeta“, kazao je Šahinpašić.

Prema riječima organizatora, Sajam knjige i učila će, kao i proteklih godina, otvoriti nove mogućnosti za susrete izdavača, autora, čitalaca, bibliotekara, prosvjetnih i naučnih radnika i predstavnika medija.

Najavljeni su i popusti prilikom kupovine od 10 do 50 posto, a u nekim rijetkim slučajevima za pojedine knjige i do 80 posto.

Svečano otvaranje Sajma je u srijedu 18. aprila u 19.00 sati. Sajam će biti otvoren za posjetioce od 10.00 do 19.00 sati. Cijena ulaznice je 1 KM za redovne posjetioce, dok će za sve najavljene i organizirane posjete biti besplatan ulaz.