Kultura
0

U petak počinje Pravo ljudski vikend u Bugojnu

FENA
U organizaciji Udruženja Pravo Ljudski kroz partnerstvo sa British Councilom, a u saradnji sa Kulturno-sportskim centrom Bugojno, incijativa Pravo Ljudski putuje bit će održana u ovom gradu 13. i 14. januara.

U petak, 13. januara u Likovnoj galeriji KSC Bugojno izložbom fotografija Marine Kelava iz Zagreba bit će otvoren Pravo Ljudski vikend.

Pored fotografija koje su bile izložene tokom 6. Pravo Ljudski Film Festivala, bugojanska publika će u okviru Pravo Ljudski putuje programa moći pogledati i sedam filmova, te učestvovati u debati Nezavisna kulturna scena u BiH.

"Osnovni cilj ove incijative je kreiranje prostora za razmjenu znanja kroz poticanje lokalnih zajednica za aktivno sudjelovanje u procesu oživljavanja nezavisne kulture. U proteklih 15 godina koliko djelujemo u BiH, surađujući sa različitim partnerima širom BiH, kulturne sadržaje želimo približiti što većem broju ljudi kreirajući tako istovremeno inkluzivnije društvo", izjavila je menadžerica na projektima u British Councilu Amila Lagumdžija.

"Raduje nas što ćemo publici u ostalim gradovima BiH predstaviti neke od vrhunskih dokumentaraca koje smo prikazali na prethodna dva izdanja Pravo Ljudski Film Festivala, ali i što ćemo i u ovim sredinama potaći debatu o nezavisnoj kulturnoj sceni u BiH", istakla je koordinatorica Zumiraj prava programa za mlade Olja Latinović.

U petak će biti održana i javna debata o nezavisnoj kulturnoj sceni i kulturnim politikama u BiH, te položaju mladih u odnosu na (ne)postojeće kulturne politike.

Projekcijom filma "Neprijatelj naroda" Roba Lemkina i Theta Sambatha, koji govori o zločinima Crvenih kmera, u subotu će biti završen Pravo Ljudski vikend u Bugojnu.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Program "Pravo Ljudski putuje" poslije Banja Luke i Bugojna, stići će još i u Gradišku.