Djelo ratnog reportera
50

U Konjicu promovisana knjiga "Alija Izetbegović - zvanično i nezvanično" autora Šefke Hodžića

B. R.
Šefko Hodžić (Foto: Grad Konjic)
Šefko Hodžić (Foto: Grad Konjic)
Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma u ovom gradu je promovisana knjiga Šefke Hodžića "Alija Izetbegović - zvanično i nezvanično".

U okviru aktivnosti kojima je Grad Konjic obilježio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma sinoć je u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta upriličena promocija spomenute knjige Hodžića koji je bio ratni reporter lista "Oslobođenje".

Riječ je o Hodžićevoj, kako su saopćili iz Grada Konjica, 11. knjizi čiji je izdavač Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu, a koja je u Konjicu promovisana u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Konjic i Ustanove Narodni univerzitet uz pokroviteljstvo Grada Konjica.

Promotori knjige bili su akademik Mirko Pejanović, general Mustafa Polutak, Emir Habul i Senka Kurt.

"Iako sam i u drugim knjigama obrađivao neke pojedinosti o Aliji Izetbegoviću (prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i osnivaču SDA), ovo je moja prva cjelovita knjiga koja je posvećena vrhovnom komandantu i predsjedniku države. U knjizi su objavljeni tekstovi i fotografije, koje sam napravio kao ratni reporter 'Oslobođenja', i prateći aktivnosti nakon rata, kao i tekstovi koji su nastali na osnovu nezvaničnih razgovora", izjavio je Hodžić.

Prema njegovim riječima, smatrao je svojom dužnosti da napiše ovu knjigu i s velikom ljubavlju je to učinio, koristeći obilnu dokumentaciju koju je sačuvao iz tog vremena.

"Sretan sam što je knjiga zainteresovala Konjičane i što su promociju pratili s velikom pažnjom, jer sam osjetio da je vladala jedna posebna atmosfera večeras", dodaje.

Zahvalio se gradonačelniku Konjica Osmanu Ćatiću (SDA) na podršci izdavanju i promovisanju knjige "Alija Izetbegović - zvanično i nezvanično".

Akademik Pejanović je preporučio ovo djelo svima koji žele znati više o Bosni i Hercegovini, posebno kada je riječ o dijelu koji je za Bosnu i Hercegovinu bio historijski i najteži, vremenu agresije.

"Šefko Hodžić u ovoj knjizi donosi sve svoje ratne izvještaje koji predstavljaju genezu odbrambeno-oslobodilačkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini i ulozi Alije Izetbegovića u tim aktivnostima", rekao je Pejanović.

Promociji u Konjicu prisustvovala je kćerka Alije Izetbegovića Lejla Akšamija koja je Hodžiću u znak zahvalnosti za trud poklonila olovke koje je Izetbegoviću poklonio bivši američki predsjednik Bill Clinton, saopćili su iz Grada Konjica.