Baščaršijske noći
0

U četvrtak koncert Ahmeta Ozhana

FENA
Ahmet Ozhan i Orkestar duhovne tesavufske muzike iz Turske predstavit će se sarajevskoj publici u četvrtak, 10. jula na centralnoj pozornici kod Vijećnice, gostujući u okviru programa "Baščaršijskih noći".

Koncert će biti održan s početkom u 21.00 sat, najavljeno je iz Press službe Festivala.

Ahmet Ozhan jedan je od najpoznatijih turskih vokalnih interpretatora. Za rad u oblasti turske klasične muzike dobio je više nagrada.

U svojoj je zemlji održao na hiljade koncerata, a uspješno je tu vrstu muzike predstavio i na mnogim međunarodnim festivalima.

Od osamdesetih godina Ozhan, osim popularne klasične turske muzike, pažnju usmjerava i na duhovnu, tesavufsku muziku te time svom umjetničkom radu daje novi ton.

"Najboljim umjetnikom nacije" proglašen je u Turskoj 1998. godine.

Na ovogodišnjoj 35. dodjeli prestižne turske nagrade za umjetnički rad "Zlatni leptir" proglašen je najboljim solistom i interpretatorom turske klasične muzike.

Muzičko obrazovanje započeo je u Istambulskom gradskom konzervatoriju i Muzičkom društvu Uskudar 1960 godine, a prvi je profesionalni nastup imao 1968. godine u Bebeku (Istambul). Njegovi performansi su bili vrlo prepoznatljivi 70-ih i 80-ih godina, a kao mlad umjetnik postao je vrlo vješt i popularan komentator i poznavalac turske muzike.

U povodu obilježavanja 800 godina od rođenja istaknutog islamskog pjesnika, filozofa i alima Dželaluddina Rumija Mevlane i godine koju je UNESCO proglasio godinom Hz. Mevalane, Ozhan je priredio nekoliko koncerata i nastupio na završnoj manifestaciji u gradu Konyi u kojem je živio, radio i umro Hazreti Mevlana.

Ulaz na sve programe "Baščaršijskih noći" je slobodan.