Pozorišni dani
0

Tuzlanska publika uživa u predstavama

Sarajevo-x.com
Nakon što su krajem prošle sedmice svečano otvoreni ovogodišnji, XVIII po redu Tuzlanski pozorišni dani, tuzlanska publika je uživala, prvo u izvedbi predstave Malograđanska svadba Narodnog pozorišta Tuzla, a potom i u predstavi Radnička hronika u izvedbi Banjalučkog pozorišta.

Izvođenjem ove predstave tuzlansko pozorište obilježilo je međunarodnu kulturnu manifestaciju Noć teatra. Nedjelja je bila rezervisana za Hamleta iz sela Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna, Narodnog pozorišta Sarajevo.

Izvođenje predstava u okviru ove tradicionalne međunarodne pozorišne manifestacije, nastavlja se i u ovoj sedmici, tako je prva pedstava, Leda, u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka, sinoć oduševila tuzlansku publiku i ispraćena je ovacijama.

Danas u goste Narodnom pozorištu Tuzla dolazi Narodno pozorište Kikinda i izvest će Generalnu probu samoubistva, Dušana Kovačevića, u režiji Nenada Gvozdenovića. Svoje gostovanje NP Kikinda nastavlja i u srijedu, 23. novembra, kada će se predstaviti najmlađoj publici predstavom Slavuj i kineski car, Miodraga Dinulovića.

U četvrtak, 24. novembra, čast da se predstavi tuzlanskoj publici pripala je Kruševačkom pozorištu i njihovom Dundu Maroju Marina Držića u režiji Kokana Mladenovića.

U subotu, 26. novembra, u Narodnom pozorištu Tuzla će biti izvedene dvije predstave: prije podne u 12:00 sati će biti izvedena lutkarska predstava za djecu Zečija škola u izvođenju Hrvatskog kazališta Pečuh, a u večernjem terminu Bosansko narodno pozorište Zenica predstavit će se Opštom bolnicom, Hriste Bojčeva, u režiji Gorana Bajića. U nedjelju, 27. novembra, u Narodnom pozorištu Tuzla će biti izvedena predstava 39 stepenica.

Zanimljivo za ovu predstavu je da je rađena u koprodukciji tri pozorišta, Kazališta Virovitica, Ludens teatra iz Koprivnice i Hrvatskog kazališta iz Pečuha. Kazalište Virovitica gostuje u NP Tuzla i u ponedjeljak, 28. novembra, kada će izvesti predstavu za djecu Mudre se stvari uče iz basni, Jasena Boke.

Čast da svečano zatvori Tuzlanske pozorišne dane 2011 pripala je Gradskom kazalištu Joza Ivakić Vinkovci i predstavi Sluškinje, Jeana Ganeta, u režiji Damira Mađarića.