Kultura
3

TRT priprema simfonijski koncert u Sarajevu 8. septembra

FENA
Turska radio-televizija (TRT) za 8. septembar priprema simfonijski koncert u Sarajevu, na kojem će nastupiti poznati pjevači iz 12 balkanskih zemalja.

Cilj održavanja koncerta je promocija kulturne i muzičke saradnje zemalja regije, kao i tehničke saradnje regionalnih radiotelevizijskih emitera te unapređenje dobrosusjedskih odnosa na Balkanu, saopćeno je iz Ambasade Republike Turske u Sarajevu.

Pripremljeni program će sadržavati izvedbe pjesama poznatih balkanskih pjevača u simfonijskom aranžmanu, čije će izvođenje na koncertu pratiti orkestar Sarajevske filharmonije, obogaćen zvukovima lokalnih muzičkih instrumenata.

Na koncertu koji će prenositi javni emiteri 12 balkanskih zemalja, nastupit će Sezen Aksu iz Turske, Željko Joksimović iz Srbije, George Dalaras iz Grčke, Yildiz Ibrahimova iz Bugarske, Vlad Mirita iz Rumunije, Saimir Braho iz Albanije, Rona Nishliu s Kosova, Elena Petrevska iz Makedonije, Nina Žižić iz Crne Gore, Zseda iz Mađarske, Tonči Huljić i Madre Badessa iz Hrvatske i Halid Bešlić iz BiH.

Aranžmane za kompozicije uradit će profesor na Turskom muzičkom konzervatoriju Istanbulskog tehničkog univerziteta Oguzhan Balci, koji će ujedno i dirigirati orkestrom Sarajevske filharmonije.

Koncert će biti održan u Olimpijskoj dvorani Zetra. Ulaz će biti slobodan i očekuje se posjeta više od 15.000 gostiju.