Kultura
0

Terakota ratnici marširaju ka Londonu

FENA
Svi britanski listovi u tekstovima a The Times u uredničkom komentaru u četvrtak najavljuju izložbu "Nebeski mandat" koja će biti otvorena najesen kada će Britanski muzej u Londonu zaposjesti čuveni kineski terakota ratnici.

Na njihovom originalnom nalazištu, nedaleko od Xianjanga, prijestonice prvoga kineskog cara i ujedinitelja Qin Shihuanga, vojska od terakote čuva najnevjerovatniji mauzolej svjetske kulturne baštine - podzemni svijet koji je 37 godina gradilo 750 hiljada radnika.

Osim ratnika od terakote, tu su i akrobati i muzičari, birokrati i pisari u prirodnoj veličini, ali i bronzane lobanje, posude, oruđa i oružje.

Sve to do detalja dočarava vladavinu cara koji je na prijesto došao sa samo 22 godine, ali je uspio uvesti centralizirani sistem uprave, standardizirati pismo i izgled kovanog novca, uvesti zakone i opću vojnu obavezu - sistem koji je odredio 2000 godina kineske historije.

Car Qin Shihuang zapamćen je, međutim, i kao tiranin koji je pogubio stotine učenih ljudi, spalio hiljade knjiga, ali i bio opsjednut vječnim životom.

Njegova grobnica, koju ratnici od terakote čuvaju, i dalje je zapečaćena, a Kinom kruže glasine da su u njoj palače i paviljoni, okruženi rijekama žive i zaštićeni samostrelima, koji bi automatski usmrtili svakog ko nasilu uđe.

Naglašavajući značaj predstojeće izložbe, Times zaključuje da svako ko u najskorijoj budućnosti ne bude razumio Kinu, neće moći razumjeti ni svijet u kojem živi.