Mostarska liska
21

Tatjana Šojić i Sabit Sejdinović nagrađeni za uloge u komediji "Pozorište za početnike"

G. Š.
Tatjana Šojić i Sabit Sejdinović osvojili su "Male liske", nagrade za najbolje uloge u komediji "Pozorište za početnike" Kamernog teatra 55. koja je četvrte večeri Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska", odigrana u Narodnom pozorištu Mostar.

Komedija "Pozorište za početnike" autora Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka je priča o pozorištu, starijim i mlađim generacijama, onima koji se sukobe, ali se i poštuju.

Nagrađena glumica za najbolju ulogu Tatjani Šojić zadovoljna priznanjem za utjelovljenje lika u komediji koja je nasmijala publiku u Mostaru, kaže kako se ova predstava tiče života glumaca, situacije u pozorištu, ulaska politike u pozorište bez pitanja.

"To je naša svakodnevnica, život i problemi s kojima se susrećemo u ovom dobu u kojem živimo. Likovi u predstavi su prvak, prvakinja, mladi glumac, mlada glumica, direktor. Ova predstava govori o pozorištu i ljudima iz pozorišta, ali na širem planu tiče se svih nas koji živimo na ovim prostorima", istakla je nagrađena glumica.

Zadovoljstvo osvojenom nagradom nije skrivao ni Sabit Sejdinović koji je nasmijao publiku do suza u sukobu između ansambla i nove uprave koja nije upoznata s radom pozorišta.

Glavni glumci su akteri jednog malog pozorišta koje sasvim slučajno izgleda kao Kamerni teatar i koji se sasvim slučajno nalaze u jednoj egzistencijalnoj krizi gdje se pozorište nalazi pred zatvaranjem.

Glumci moraju sami da iznađu način kako da izađu iz toga, a jedini način je da naprave predstavu i s tom predstavom riješe sve probleme.

U ovoj komediji uz nagrađene glumce igraju i Muhamed Hadžović, Saša Krmpotić i Anja Kraljević.

U ponedjeljak 27. septembra u 20 sati, na programu je predstava '"Ritina škola'" Kazališta Planet Art iz Zagreba, nakon čega će se dodijeliti nagrade "Male liske", za najbolje uloge, odlukom stručnog žirija kojeg čine Almir Imširević, dramski pisac te članovi Marko Misirača, režiser i Velimir Njirić, glumac i režiser.