Kultura
118

"Tako je govorio Lepi" premijerno u BKC-u: Nova predstava Harisa Burine oduševila Tuzlake

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na sceni Bosanskog kulturnog centra u Tuzli večeras je upriličeno premijerno izvođenje predstave "Tako je govorio Lepi". Riječ je o autorskom djelu poznatog glumca Harisa Burine koje je nakon prvog izvođenja na daskama koje život znače naišlo na odličan prijem kod tuzlanske publike.

Ideja za nastanak ovog djela rođena je prilikom snimanja igranog filma "Balada o Pišonji i Žugi" u kojem Burina ostvaruje ulogu Lepog, legendarnog lika iz istoimene pjesme poznate rock grupe Zabranjeno pušenje.

Kroz ovaj jednoiposatni komad Burina donosi priču o svojim komšijama, roditeljima, supruzi, tuzlanskim kriminalcima, sarajevskim taksistima, mostarskim liskama, kao i vrhunskim prijateljima iz svijeta glume, muzike, estrade...

U nedavnom intervjuu za Klix.ba, osvrnuvši se na ovo ostvarenje, Burina je kazao da je nastanku "Lepog" kumovao njegov veliki prijatelj Sejo Sexon kojeg je nazvao i svojim "duhovnim bratom".

"Kroz predstavu pokušavam da pojasnim da je svako od nas u životu imao svog Lepog ili Lepu, nekoga u koga smo kao mladi gledali kao u nekog vođu, koji nam je odredio senzibilitet ili ono čime ćemo se baviti. Taj Lepi, kojeg donosim na scenu, jeste podsjećanje svakog ponaosob na mladost", rekao je Burina u nedavnom intervjuu za naš portal.

Svoj scenski život komad je započeo na tuzlanskoj pozornici, što, prema Burininim riječima, nije slučajnost.

Tuzla je u ovom slučaju za njega simbolična, jer, kako je istakao, voli ovaj grad te izuzetno poštuje njegovu publiku, koja je jedan od najboljih i najobrazovanijih partnera pozorišta.

"U ovom gradu je najstarije pozorište u našoj zemlji i u ovom gradu je najveća trema kada se izlazi na binu, jer u gledalištu se nalaze mladi ljudi. S druge strane, imate ljude koji poznaju pozorište i koji su apsolutno kvalifikovani da ocjene šta je dobro, a šta ne", naglasio je on.

Ovaj komad Burina je svrstao u (ne)stand-up komediju, a da su njegove vrsne glumačke kreacije zadovoljile apetite prisutne publike potvrdio je dugotrajni aplauz koji se na kraju prolomio salom Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.