Kultura
2

Svjetske produkcije u osvajanju sreće na 53. MESS-u

Klix.ba
Među 25 predstava koje će biti predstavljene na 53. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS publika će imati priliku vidjeti ostvarenja iz cijelog svijeta.

Teatarske produkcije iz Španije, Velike Britanije, Italije, Švicarske, Kolumbije, Bolivije, o osvajanju sreće će govoriti različitim teatarskim sredstvima i propitivati životne teme kao što su smrt, nada, strah, ljubav, disfunkcionalnost porodice kroz ubistvo, siromaštvo, trgovinu drogom i nasilje.

Šta se dešava kad vaš strah svrati na večeru, a vaše najdublje i najcrnje misli ne žele da se pritaje? Centralno je pitanje bolno domišljate i do suza smiješne predstave "Solfatara" katalonske trupe Atresbandes, dok je izvrsna performerica Angelica Liddel, za svoju predstavu "Svojim porazom učinit ću te nepobjedivom" objasnila da su je strah od odbacivanja, ali i bol, natjerali da bude saučesnica u smrti. Zanimljivo i uzbudljivo ostvarenje na sedam jezika dolazi iz Italije "Lingua Imperii" u produkciji trupe Anagoor i propituje koliko nas jezik razdvaja i potencira naše različitosti.

Latino-američka produkcija predstavit će se uzbudljivom kolumbijskom trilogijom "Intelektualni autor", "Materijalni autor" i "Kako želiš da te želim". Postanite saučesnik u priči o disfunkcionalnoj porodici ispričanu kroz humor i inteligenciju, ubistvo i siromaštvo i tradicionalnu kolumbijsku svečanost 15. rođendana za djevojke sa okusom nasilja. Od Latinske Amerike vidjet ćemo i bolivijsku slobodnu verziju Hamleta Williema Shakespearea pod naslovom "Hamlet, od Anda" u kojoj otkrivanjem svega što bi racionalnost nazvala snovima, fantazijom, misterijom, praznovjerjem, pa možda čak i ludilom, Hamlet traga za odgovorom koji će razbiti njegove sumnje. Živjeti, umrijeti, možda sanjati.

Festival će zatvoriti predstava vrhunskog švicarskog reditelja Christofa Marthallera "King Size" koja će kreativnom upotrebom zvuka izvršiti laparaskopiju na mozgu i probati dokučiti ljubav u trenutku odsustva svijesti, dok smo u snu, kad možemo vidjeti trenutke ljudskog preobražaja u njegovim najjačim i najsurovijim oblicima.

Ulaznice do 27. septembra dostupne sa popustima u Direkciji Festivala, ul. Maršala Tita 54/II, a informacije putem telefona 062 011 661.