Večeras u Goraždu
0

Svečano otvaranje 12. Festivala prijateljstva

FENA
Na platou ispred Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ večeras će uz veliki vatromet svečano biti otvoren 12. internacionalni „Festival prijateljstva - Goražde 2009“. Ova jedinstvena manifestacija u BiH i ove godine u gradu na Drini okupit će preko 1.000 učesnika, umjetnika iz 20 zemalja Evrope i svijeta koji će u periodu do 9. avgusta prirediti brojne sadržaje za sve generacije i ukuse.

Okosnicu Festivala činit će brojni koncerti na otvorenom iz oblasti pop, rok, folk, tradicionalne te duhovne muzike. Svoje mjesto imat će i ljubitelji književne, likovne, filmske, pozorišne te drugih sfera umjetnosti kao i najmlađi posjetioci za koje će biti priređene brojne radionice širom Goražda.

Dio festivalskih sadražaja ove godine bit će održan i u Višegradu, Međeđi i Foči

Ceremoniji svečanog otvaranja ovogodišnjeg festivala, koja je predviđena večeras u 20.30 sati, prethodit će otvaranje izložbe likovnih djela nastalih na prošlogodišnjoj likovnoj koloniji „Boje prijateljstva“ kada će ujedno biti ozvaničen i početak rada ovogodišnje internacionalne kolonije u kojoj će prema najavama učestvovati više od 30 umjetnika iz BiH i Evrope.

U okviru „Festivala prijateljstva„ danas je počelo i otvoreno državno prvenstvo u kajaku na divljim vodama u disciplini slalom.

Simbolično, zastavu Festivala prijateljstva večeras će mladi iz Francuske predati učenicima generacije iz goražanskih škola, koji će zastavu i podići na jarbol Gardske dvorane. Pozdrav uime mladih Goražda na nekoliko stranih jezika ove godine uputit će Ermin Bašaškić a ceremoniju svečanog otvaranja tradicionalno će upotpuniti mališani dječijih vrtića „SOS Kinderdorf“ i „Sunce“, Ilvana Pašić, ali i Duvački orkestar Travnik.

Centralna pozornica nakon svečanog otvaranja večeras će biti u znaku folk muzike a uz Narodni orkestra te Muški vokalno- instrumentalni sastav „Behar“ iz Goražda, zvijezda prve festivalske večeri bit će Nihad Alibegović.

Prvi „Festival prijateljstva“ održan je 1997. godine na inicijativu nekoliko entuzijasta iz Goražda i pokrajine Bretanja iz Francuske. Svake godine dobijao je na masovnosti i kvalitetu i danas se svrstava među deset najznačajnijih kulturnih događaja u BiH.

Organizator festivala tradicionalno je Općina Goražde u saradnji sa brojnim institucijama, ustanovama i sponzorima.