Kultura
15

Svečani koncert Zagrebačke filharmonije u nedjelju, 8. maja u Vijećnici

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zagrebačka filharmonija će u nedjelju 8. maja 2016. godine s počekom u 20.00 sati u Vijećnici održati Svečani koncert u organizaciji Grada Sarajeva.

Zagrebački filharmonisti će pored Ode radosti, izvesti djela Lisinskog, Gotovca i Mendelsona, uz učešće solistkinje-sopranistice Ive Krušić i pod dirigentskom palicom Krešimira Batinića.

"Gradu Sarajevu je izuzetna čast što je u prilici da nakon Sarajevske i Bečke filharmonije, ugosti i Zagrebačku filharmoniju, u godini kada gradovi Sarajevo i Zagreb obilježavaju 15 godina uspješnih partnerskih i prijateljskih veza. Svečanim koncertom vrhunskih zagrebačkih umjetnika, zajedno ćemo obilježiti 9. maj – Dan Evrope i pobjede nad fašizmom; godišnjicu otvorenja obnovljene sarajevske Vijećnice; 145 godina djelovanja Zagrebačke filharmonije i 120 godina od prvog otvorenja Vijećnice. Devetog maja zvanično je otvoreno Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., a prisjetit ćemo se i odati počast svim žrtvama atomskog napada na japanske gradove, Hirošimu i Nagasaki, kao i svim stradalima u vihorima rata 20. stoljeća", navodi se u saopštenju.

Koncert Zagrebačke filharmonije u nedjelju, 8. maja u Vijećnici od 20 sati, uživo će prenositi BHT1, kao generalni medijski pokrovitelj, čime će biti omogućeno građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine da u svojim domovima prate i uživaju u ovom vrhunskom muzičkom događaju.