Kultura
0

Sutra započinju 31. Šantićeve večeri poezije

FENA
U sklopu Mostarskog ljetnog festivala, u petak i subotu održat će se 31. Šantićeve večeri poezije na kojima će sudjelovati 32 pjesnika iz BiH i regije.

Predsjednica Organizacijskog odbora Alma Fazil–Obad na današnjoj je konferenciji za novinare istaknula da su Šantićeve večeri poezije "svojevrsna uspomena na dragog pjesnika istrgnuta iz memorije grada kojega je njegova poezija učinila gradom u koji se ne dolazi već gradom u kojem se ostaje".

"Šantićeva muza bila je razapeta između mnogih ljubavi, između bola, ponosa i svakojakih emocija koje su ga nosile u visine i bacale u očaj, a ono što je zabilježeno u stihovima ostalo je tumačenje jednog vremena iz kojega sada vadimo dragulje da bi ono, što zovemo prošlost, imalo više smisla u našoj sadašnjosti", kazala je Alma Fazil-Obad.

Istaknula je da su ovogodišnje Šantićeve večeri poezije konceptualno ostale iste kao i prošlogodišnje, a jedina novina bit će "Šantićeva nagrada" koju Srpsko prosvjetno-kulturno društvo (SPKD) "Prosvjeta" Mostar dodjeljuje za najveći angažman uložen oko te, jedne od najvećih pjesničkih manifestacija u BiH.

Podsjećajući da se Šantićeve večeri poezije nisu prestajale održavati ni tokom ratnih događanja, predsjednik SPKD "Prosvjeta" Mostar Ratko Pejanović istaknuo je da je ipak nosio "gorak ukus" "Šantićeve nagrade" koja je do rata bila tradicionalna.

[SLIKA]1[/SLIKA] Aleksa Šantić

"Ovoga puta smo se dogovorili da vrlo skromno 'Šantićevu nagradu' vratimo nazad", kazao je Pejanović te objavio da će ovogodišnji dobitnik "Šantićeve nagrade" biti Grad Mostar koji je, po njegovim riječima, mnogo truda uložio da se i dalje njeguje lik i djelo Alekse Šantića.

Predsjednik mostarske filijale Udruženja pisaca BiH Alija Kebo na konferenciji za novinare istaknuo je da su osnovne odlike Šantićevih večeri poezije sačuvati humanistički duhu književnosti i kulture uopće, te aktivirati i stihove ostalih velikana bh. pjesništva kao što su Antun Branko Šimić, Hamza Humo, Mak Dizdar, Skender Kulenović i drugi.

"Večeri su postale jedna autentična prvorazredna tekovina Mostara i Hercegovine", kazao je Kebo dodavši da na ovogodišnjim Šantićevim večerima poeziji sudjeluju pjesnici iz Njemačke, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenija i BiH.

Šantićeve večeri poezije službeno će započeti sutra u 10 sati, kada će na mezarje Hamze Hume, spomen-obilježje Antuna Branka Šimića i na grob Alekse Šantića biti položeno cvijeće.

Istoga dana, s početkom u 20.30 sati u "Ćorovića kući" bit će upriličena promocija knjige "Kraljice mijena" za koju je mladi autor Adnan Džalota dobio nagradu "Mak Dizdar".

Središnja pjesnička manifestacija bit će održana u subotu u Narodnom pozorištu Mostar s početkom u 20.30 sati. Tom će prilikom o Šantiću govoriti predsjednik Udruženja pisaca BiH Gradimir Gojer, a predviđen je i nastup 32 pjesnika iz Mostara i regije. U glazbenom dijelu programa nastupit će ansambl "Mostarske kiše".