Kuma International
7

Sutra prisustvujte online druženju sa kreatorom projekta "Sniper Alley" Džemilom Hodžićem

L. K.
Kuma International s uzbuđenjem najavljuje drugu seriju online sesija “Umjetnici/e razgovaraju” koja okuplja umjetnike/ce iz Bosne i Hercegovine čija adresa je u dijaspori, a gost kojeg najavljuju za sutra, 13. marta je Džemil Hodžić.

Prvi razgovor će se održati ove subote u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu (SEV) na platformi Zoom i ugostiti Džemila Hodžića koji radi kao videomontažer za jednu od najprestižnijih televizijskih kuća na svijetu - Al Jazeera.

Džemil ima skoro 20 godina iskustva rada u medijima i na televiziji, uključujući muzičke spotove, reklame, emisije uživo i dokumentarne filmove. Rođen je u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini 1983. godine gdje je završio osnovnu i srednju školu. Džemil, kome je bilo samo devet godina kada je započela opsada Sarajeva, pokrenuo je projekat “Snajperska aleja” (Sniper Alley) kako bi pronašao fotografije svoje porodice, posebno fotografije svog starijeg brata Amela, kojeg su kao šesnaestogodišnjaka u maju 1995. godine ubili srpski snajperisti.

Džemil je imao samo dvanaest godina kada mu je taj događaj zauvijek promijenio život. Džemilov cilj je da uz pomoć ostalih preživjelih prikupi i sačuva sve fotografije ratnog Sarajeva, ali i da uspostavi trajni izvor koji će na jednom mjestu ponuditi arhiv i prikazati rat iz pozicije djece koja su živjela u represivnim ratnim uvjetima.

Sve je počelo kroz plemenitu misiju praćenja, traženja i dokumentovanja događaja koji su promijenili život tokom opsade Sarajeva u periodu 1992-1996. Bilježenje ovoga je predstavljalo način da se sačuva naša historija kao uspomena na one koji/e su bili/e ubijeni/e i na one koji/e su tada izgubili/e svoj život, kao lekciju za buduće generacije i borbu protiv negiranja genocida.

Moderna tehnologija i društveni mediji su postali sastavni dio kreiranja svijesti. Sniper Alley Photo ima za cilj prikupljanje i spajanje svjedočenja preživjelih i fotoreportera/ki koji/e su izvještavali/e iz ratnog Sarajeva. Ovaj projekat nije napravljen samo kako bi dokumentovao i prikupio podatke iz perioda opsade, već i da bi odao počast svim onim koji/e su za takvo nešto plemenito platili/e svojim životima. Cilj je ispričati istinu po svaku cijenu, ali i slaviti hrabrost iznad svega.

Serija online sesija će se nastaviti tokom marta i aprila 2021. i također će ugostiti Kseniju Hotić koja je u Kanadi, Darmira Avdagića iz Norveške i Arnelu Mahmutović iz SAD-a.