Kultura
0

Sutra predavanje o tradicijskoj kulturi BiH

Sarajevo-x.com
Centar za proučavanje historije i Centar za regionalnu saradnju Međunarodnog foruma Bosna organizirat će javno predavanje "Karakteristike tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini - (ne)dovršeno istraživanje“. Predavanje će biti održano 28. marta 2008. godine u sjedištu Međunarodnog foruma Bosna, Sime Milutinovića 10/III, s početkom u 19.00 sati. Gost-govornik je Miroslav Niškanović iz Beograda.

Predavanje će biti posvećeno djelu navedenog projekta pod nazivom "Sistematsko prikupljanje i proučavanje fundamentalne etnološko-folklorističke građe u ruralnim i urbanim zajednicama“, kao i proučavanju migracija stanovništva, narodne privrede, društvenih odnosa i usmene narodne književnosti.

Miroslav Niškanović je istraživač-saradnik Etnografskog instituta SANU u Beogradu. Bavi se istraživanjema migracija i porijekla stanovništva. Karijeru je počeo u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, gdje je radio u Odjeljenju za etnologiju, a jedno vrijeme je bio i šef Odsjeka za duhovnu kulturu i načelnik Odjeljenja, kao i odgovorni urednik Glasnika Zemaljskog muzeja, svesaka za etnologiju.

Rezultate istraživanja izlaže na naučnim i stručnim skupovima. Objavljene su mu knjige Porodični korjeni (2001) i Srpska prezimena (2004). Osnivač je i urednik edicije Etnološka biblioteka u kojoj je objavljeno preko trideset knjiga.

Predavanje je otvoreno za sve članove i prijatelje Međunarodnog foruma Bosna.