U BKC-u
0

Susanna: Magija za kraj Jazz Festa

Sarajevo-x.com
Koncert norveške kantautorice Susanne Wallumrod zatvorit će 9. novembra na glavnoj sceni BKC-a 12. Jazz Fest Sarajevo 2008.

Susanna Wallumrod na muzičkoj sceni već nekoliko godina plijeni pažnju nastupima i albumima u duetu sa pijanistom Mortenom Qvenildom. Njihov zajednički projekat nazvan Susanna And The Magical Orchestra svojim je albumima iz 2004. i 2006. pobrao odlične kritike medija.

Britanski je Observer napisao kako Susannin glas naprosto oduzima dah, dok je jedan američki muzički portal poredeći Susannin glas sa snagom norveških rijeka napisao: “Njezin glas može poslužiti kao primjer definicije riječi magija.”

Na albumu Melody Mountain, izvodeći pjesme Leonarda Cohena, Boba Dylana, Princea, Joy Divisiona, AC/DC-a ili Depeche Modea, Susanna je pokazala iznenađujuću sposobnost da repertoar, koji je sniman i izvođen nebrojeno puta prije nje, učini još ljepšim i sugestivnijim, a njeni aranžmani i interpretacija čuvenih pjesama otkrivaju nepoznatu ljepotu, te slušatelj zaboravlja da je te pjesme ikada ranije čuo. Ostaje samo Susannin hipnotizirajući glas.

U međuvremenu Susanna započinje solo projekat, snima album Sonata Mix Dwarf Cosmos koji je BBC nazvao “magičnim prvjencem”. I tokom nastupa, prelijepi aranžmani i Susannin vokal sa svakom pjesmom donose neponovljivu emociju, bez obzira da li se radi o njezinoj kompoziciji ili o interpretaciji pop pjesama. I u tom slučaju, Susanna je među rijetkim umjetnicima koji imaju sposobnost dobro poznatu pjesmu učiniti “svojom” kroz emociju koja lirici i melodiji daje dodatnu snagu. Tišina i nježna emocija lajtmotiv su njezinih nastupa na kojima je prate gitarista Helge Sten i bubnjar Pal Hausken.