Odbačen izvještaj
8

Šukrija Meholjić karikaturom poslao poruku poslanicima NSRS: Genocid se ne može gurati pod tepih

Klix.ba
Karikatura Šukrije Meholjića
Karikatura Šukrije Meholjića
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) jučer je odbacila izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine i zatražila od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage. Tim povodom Srebreničanin Šukrija Meholjić priredio je novu karikaturu poručivši da se genocid u Srebrenici ne može gurati pod tepih.

"Uzalud im je trud jer je genocid u Srebrenici pravno-historijska, dokazana činjenica i ne može se ničim poricati niti gurati pod tepih", poručio je karikaturista.

Njegova nova karikatura prikazuje upravo tepih ispod kojeg riječ "genocid" pokušavaju sakriti metlom.

Jedna od Meholjićevih ranijih karikatura je i ona koja je na zanimljiv način ilustrirala referendum o Danu Republike Srpske te "Presuda krvniku" koja se referira na izricanje presude Ratku Mladiću.

Meholjić živi u Norveškoj i autor je brojnih izložbi održanih u sedam država. Na Međunarodnom takmičenju karikatura o srebreničkom genocidu u Turskoj dobio je specijalno priznanje žirija.

Podsjećamo, poslanici NSRS tvrde da je izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine sačinjen pod pritiskom visokog predstavnika za BiH i međunarodne zajednice te da je Komisija radila pod snažnim pritiskom visokog predstavnika s unaprijed zadatim i određenim rezultatima koje je morala postići, čime se konstatuje da Komisija u svom radu nije bila nezavisna.

Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine odbacuju, jer "nije u skladu s opredjeljenjem institucija RS o objektivnom i istinitom tumačenju navedenih događaja i jačanju međusobnog povjerenja u Bosni i Hercegovini i regionu".