Posebno priznanje
0

"Srce Sarajeva" pripalo Manfredu Schmidtu

Sarajevo-x.com
Foto: sff.ba
Foto: sff.ba
Manfred Schmidt, izvršni direktor MDM fonda, ovogodišnji je dobitnik Posebnog priznanja "Srce Sarajeva“, nagrade koja se dodjeljuje za izvanredan doprinos filmskoj industriji i podršku u razvoju Sarajevo Film Festivala.

Fond MDM zahvaljujući predanošću i vizijom svog izvršnog direktora, odigrao značajnu ulogu pomažući razvoj regionalne filmske industrije kroz brojne koprodukcije omogućene festivalskim Industry programom i CineLink projektom. MDM je podržao i dva najnovija bh. filma, "Snijeg“ Aide Begić i "Na putu“ Jasmile Žbanić.

Ovu prestižno priznanje prvi put je dodijeljeno je 2005. godine i otišlo je u ruke Marcu Mueller, direktoru Venice Film Festivala. Godinu poslije, "Srce Sarajevo" pripalo je svjetski poznatom reditelju Mikeu Leighu, te federalnom premijeru za kulturu i sport Gavrilu Grahovcu. 2007. godine nagradu za doprinos filmskoj umjetnosti i podršku SFF-u, dobio je američki glumac i reditelj Steve Buscemi, dok je prošle godine godine Posebnim priznanjem počastvovana Cat Villiers, producentica filma „Ničija zemlja“ Danisa Tanovića, koji je 2002. godine osvojio Oscara za najbolji strani film, te brojnih drugih filmova iz regije.

Sarajevo Film Festival odaje priznanje za neizmjeran doprinos Manfreda Schmidta i MDM ne samo podršci i promociji filma i autora u ovoj regiji, već i obogaćenju međunarodne filmske scene novim izrazima, perspektivama i filmskim jezikom.

Manfred Schmidt u Sarajevo je doputovao danas, a ovo prestižno priznanje bit će mu dodijeljeno na ceremoniji dodjela nagrada u četvrtak 20. augusta.