Kultura
163

Sramotan odziv građana: Tek 70 maraka za pomoć uposlenicima Zemaljskog muzeja

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan muzeja. Njih 30.000 otvorilo je svoja vrata za posjetitelje. Nažalost, Zemaljski muzej u Sarajevu, jedna od najvažnijih kulturnih institucija u našoj zemlji, još uvijek je zatvoren.

Uposlenici ovog muzeja, zbog izuzetno teške finansijske situacije u kojoj se nalaze već 18 mjeseci, danas su organizovali simboličnu donatorsku akciju "Kafa za Zemaljski muzej". Skupljeno je tek nešto više od 70 maraka što baš ne služi na čast građanima Sarajeva i samoproglašenim borcima za kulturu u ovom gradu i državi.

Azra Bečević-Šarenkapa, jedna od uposlenica Zemaljskog muzeja, kaže da ova institucija zadnjih osam godina obilježava Međunarodni dan i noć muzeja.

"Ovaj dan smo simbolično obilježili, sa kafom na koju smo pozvali sve građane da razgovaramo o muzeju. Nažalost, nije ih došlo onoliko koliko smo očekivali", kazala je Bečević-Šarenkapa.

Kao krivca za trenutno stanje ove kulturne institucije, ova konzervator u Zemaljskom muzeju BiH, vidi trenutnu vlast koja ne brine o kulturu u našoj zemlji.

"Ako nemamo materijalne dokaze za ono što je bilo, nemamo ni naše historije. Kad bi političari promijenili svijest o kulturnom naslijeđu BiH, moglo bi se promijeniti i naše stanje", dodaje Bečević-Šarenkapa.

Već 18 mjeseci uposlenici nisu dobili plaće. Ali, ipak, postoji nešto što ih tjera da rade.

"Drži nas neopisiva ljubav prema poslu iako smo zadnju plaću dobili za oktobar 2011. godine. ne znam kako preživljavamo. Ipak, ovaj muzej je moja druga kuća", kaže konzervatorica te poručuje da trebamo brinuti o stvarima koje se nalaze u depoima muzeja širom naše zemlje nadajući se skorijem otvaranju muzeja.

Njena kolegica Amra Hamzabegović sa Odjeljenja za prirodne nauke u Zemaljskom muzeju radi od 1996. godine.

"Očuvanje blaga u muzeju je veoma bitno. Međutim, muzej ne radi i ne može se održavati što je jedan veliki problem. U zimskom periodu za neke minerale je veoma opasno da nema grijanja i mogu se raspasti", kazala je Amra Hamzabegović.

Direktor Zemaljskog muzeja Adnan Busuladžić još jednom je poručio da institucija na čijem se čelu nalazi mora biti uvrštena u budžetsko finansiranje. Na naš upit da li u zatvaranju muzeja ima krivice menadžmenta, on je kazao da ima.

"Ima moje krivice što mi badžo nije član Predsjedništva, nije mi brat premijer, nije mi zemljak iz nekog sela šef stranke. U tom kontekstu ima moje krivice. Zemaljski mora biti budžetska institucija jer nema tog muzeja u svijetu koji funkcionira na komercijalnom principu", kazao je Busuladžić za Klix.ba.

On dodaje da uposlenici još zadugo neće dobiti plaću jer se stvari sistemski ne rješavaju.