Kultura
42

"Smijeh je lijek": U Sarajevu na dan šale počeo Festival komedije

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Izvedbom monodrame "Međuigre 0-24" Zijaha Sokolovića večeras je u Centru za kulturu Sarajevo (Jelića 1.) počeo jubilarni, 20. festival komedije ''Smijeh je lijek'', koji će trajati do 6. aprila.

Svojim "Međuigrama", Zijah Sokolović kazuje mnoštvo svojih razmišljanja o naizgled nevažnim stvarima u životu.

"Moj kabare, 'Međuigre 0-24', želi dodirnuti besmislenost i manjak logike čitavog ljudskog djelovanja sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti, kao prirodnog stanja, i da se to ne može izliječiti, ali može ublažiti. Cervantesove 'međuigre' su bile male kratke predstave u pauzama između činova dugih i velikih predstava kao odmor za gledatelje. 'Međuigre 0-24' su mala kratka razmišljanja u pauzama između dugih i velikih životnih obaveza", kaže Sokolović.

"Međuigre 0-24" su sastavljene od mnoštva svakodnevnih razmišljanja stavljenih u formu kratkih priča, od kojih nekoliko njih čini okosnicu kabaretske forme, a ostale se mijenjaju od predstave do predstave.

"Osnovna ideja "Međuigri 0-24", u galopu civilizacije i poplave kapitalizma, je da čovjek ne odgađa mala, kratka zadovoljstva koja mu donose smirenje i duševni mir. Sad nije vrijeme...sad nije vrijeme...sad je kasno!", pojašnjava autor.

U subotu, 2. aprila, u sklopu ovog festivala, ljubitelji komedije imat će priliku pogledati monodramu ''Mora od odmora'' Rijada Gvozdenovića, humorističku ispovijest muža po povratku sa godišnjeg odmora.

"Menjamo žene" naslov je komedije koju će u ponedjeljak, 4. aprila izvesti glumci beogradskog Teatra smeha "Prizor". Tekst i režiju uradio je Rade Vukotić po brodvejskom hitu "I love my wife".

U utorak, 5. aprila na programu je predstava ''Budala na večeri'' u izvedbi glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Tuzla.

Ovogodišnji festival komedije "Smijeh je lijek" zatvorit će poznati zagrebački komičar, scenarist i glumac Željko Pervan stand up komedijom "Na rubu Europe".

Uz glavnog pokrovitelja, Općinu Centar, festival komedije "Smijeh je lijek" pomogli su i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad.