Trebinje
0

Služen pomen Jovanu Dučiću

SRNA
Kulturna manifestacija "Dučićev dan" nastavljena je danas u Trebinju pomenom Jovanu Dučiću u Hercegovačkoj Gračanici, gdje od 2000. godine počivaju zemni ostaci velikog srpskog pjesnika.

U trebinjskom Domu kulture večeras od 20.00 sati biće održano Veče laureta pod nazivom "Nastupila je novog veka suša", posvećeno pjesniku Miroslavu Maksimoviću, dobitniku Dučićeve nagrade za 2000. godinu.

O Maksimovićevom stvaralaštvu govoriće Vasa Pavković, književni kritičar iz Beograda , a u kulturno- umjetničkom dijelu programa nastupiće prvaci beogradskih pozorišta, opere i baleta, kao i etno grupa "Trag" iz Banjaluke i trebinjski gradski hor "Tribunia".

U Trebinju će danas u 17.00 sati biti nastavljen i trodnevni naučni skup pod nazivom "Poetika Stevana Raičkovića" , na kome će o Raičkovićevom pjesništvu govoriti profesori univerziteta iz Beograda i Krakova u Poljskoj.

U okviru kulturne manifestacije "Dučićev dan" sinoć je u Muzeju Hercegovine promovisna zbornik "Poezija i poetika Jovana Dučića" u izdanju Instituta za umjetnosti i Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

Ovaj zbornik sadrži 26 radova sa naučnog skupa održanog u aprilu prošle godine u Trebinju , a otvorena je i izložba arheoloških otkrića u 2008. godini na području Skelana u Srebrenici.