Koncerti Nicolasa Cantea
0

Slušajte muziku francuskog pijaniste i donirajte novac u humanitarne svrhe

FENA
Dječiji dom Bjelave
Dječiji dom Bjelave
Kompanija Art Lab/Duplex i Kriterion organizirat će 23., 25. i 26. aprila u Sarajevu tri koncerta francuskog pijaniste Nicolasa Cantea, čiji će sav prihod od ulaznica biti namijenjen opremanju Muzičke sobe u Dječijem domu Bjelave.

Prvi koncert 23. aprila bit će održan u Domu Oružanih snaga BiH na kojem će se Cante predstaviti izvedbom "elektronskog klavirskog cabarea", koncert 25. aprila će također biti održan u Domu Oružanih snaga BiH na kojem će Cante izvesti eksperimentalnu improvizaciju, dok će treći koncert biti priređen u klubu "So.ba" i predstavit će živu elektronsku umjetnost.

Predstavnica Art Laba Sabina Šabić istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je organizatorima velika čast ugostiti ovog francuskog umjetnika, posebno što je riječ o nastupu čiji je krajnji cilj humanost.

"Sva sredstva od koncerata bit će usmjerena za formiranje Muzičke sobe u Dječijem domu Bjelave, odnosno kupovine instrumenata za tu sobu, što je značajno kada se ima u vidu uticaj muzike na razvoj djece i omladine", kazala je ona.

Šabić najavljuje izvanredne koncerte i muzički koncept koji građani Sarajeva nemaju priliku svaki dan slušati.

Direktor Dječijeg doma Bjelave Amir Zelić smatra da će za djecu muzička soba značiti puno, naglašavajući da muziko-terapija jako dobro djeluje na djecu i njihovu psihu.

Istaknuo je da će program korištenja sobe biti vođen pod stručnim nadzorom, a sve u cilju da djeca dobiju istančaniji sluh i postanu educirani u oblasti muzike.

"Pripremili smo jednu sobu gdje će biti instrumenti te jednu malu fiskulturnu salu gdje će djeca vježbati na instrumentima", najavio je on.

Umjetnik Nicolac Cante najavljuje da će se sarajevskoj publici predstaviti zanimljivim koncertima, te da je glavni pravac njegove muzike improvizacija.

"Mislim da stvari nisu crno-bijele i ništa nije jednostavno. Najviše sviram klavir, a mogu svirati i finu muziku i onu hard-kor muziku. Također, mogu svirati i za uglađene i "otkačene" ljude. Volio bih vidjeti ovu djecu da sviraju na instrumentima koji budu nabavljeni, ali i da oni mene čuju", istaknuo je on.