PEN Centar BiH
0

Slučaj Nikolaidis-Kusturica reflektira sa na sve nas u BiH

FENA
Povodom odluke crnogorskog sudstva da publicist Andrej Nikolaidis i sedmičnik "Monitor" isplate režiseru Emiru Kusturici 12.000 eura za duševnu bol zbog teksta "Đavolov šegrt", objavljenog prije četiri godine, reakcijom se oglasio PEN Centar BiH.

"Mada nismo iznenađeni presudom podgoričkog suda u vezi sa slučajem Nikolaidis-Kusturica, koji se razvlači po sudovima već godinama, bilo bi neprimjereno da ne iskažemo svoj protest u vezi sa slobodom izražavanja koju je podgorički sud tako surovo pogazio. Ne dovodimo u pitanje sudstvo jedne države, ali naglašavamo da su neki ljudi, očigledno, u Crnoj Gori „jednakiji od drugih”, baš kao u Georga Orwella. Pisac Andrej Nikolaidis nije čak ni državljanin Crne Gore, ali presuda važi i za njega. Da li će se tim povodom oglasiti nadležni organi u Bosni i Hercegovini koji treba da brane svoga državljanina?

Apeliramo na sve misleće ljude da se oglase u vezi s ovim slučajem, koji nije vezan samo za ovu političku farsu: on se reflektira na sve nas u Bosni i Hercegovini i okruženju, i na arbitrarno pravo jedne države da sudi državljanima druge države, dovodeći u pitanje pravo pisca na slobodu izražavanja, pogotovo u slučaju iskazivanja suda jednoga pisca o umjetničkim dometima nečijeg djela", navodi se u pismu PEN Centra BiH koji su za Upravni odbor PEN Centra BiH potpisali Ugo Vlaisavljević, predsjednik i Ferida Duraković, generalna tajnica.

Pismo PEN Centra BiH poslano je na adrese: P.E.N. centara u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu, P.E.N. International, Caroline McCormick, izvršnoj direktorici Komiteta za pisce u zatvoru Sara Whyatt, Mirovnom komitetu PEN-a, Edvardu Kovaču, te premijeru i predsjedniku Republike Crne Gore Mili Đukanoviću i Filipu Vujanoviću.