Svjedočanstva nesretnih ljubavi
0

Slomljena sarajevska srca u Muzeju prekinutih veza

Piše: A. Karadža
Foto: Sarajevo-x.com
Ukoliko budete u prilici posjetiti Zagreb obavezno izdvojite malo vremena i posjetite Muzej prekinutih veza. Ovaj neobični muzej nalazi se u prizemlju Kulmerove palače na Gornjem gradu i u njemu možete pogledati svjedočanstva nesretnih ljubavi izložena u stalnoj postavci.

Jedinstvena kolekcija prostire se na 300-njak kvadrata, a sačinjavaju više od stotinu uspomena na bivše ljubavi. Najintimnije predmete Muzeju su poklonili anonimni donatori sa svih strana svijeta, koji dijele istu sudbinu: od velikih ljubavi ostali su im sitni predmeti.

Kolekcija je zaista neobična i sadrži zanimljive predmete, od bizarnih uspomena poput sjekire ili plastične nožne proteze do dijelova donjeg rublja. Svi izloženi eksponati opisani su na engleskom i hrvatskom jeziku. U opisu je naveden grad donatora predmeta, godina i vrijeme trajanja veze.

Predmeti su raspoređeni u nekoliko soba, koje su tematizirane, pa svi posjetitelji mogu pogledati nagovještaje prekida, sobu strasti, ljutnje i bijesa.

Gostima iz naše zemlje posebno će biti interesantne uspomene Sarajki i Sarajlija, koji su kroz poklonjene predmete željeli prevladati bolna iskustva prekida veze.

Iako nismo brojali eksponate i računali prosjek, primijetili smo da je predmeta sa oznakom Sarajevo najviše. Sarajlije i Sarajke Muzeju su poklonili nekoliko uistinu interesantnih predmeta.

Tako je anonimna Sarajka sa ostatkom svijeta podijelila crvenog plišanog jastoga, uspomenu na svoju trogodišnju vezu sa Kinezom, kojeg je upoznala tokom studiranja u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Nikad ih nisam obukla, a veza bi možda duže trajala da jesam", piše pored bijelih haltera, uspomene na nesretnu ljubav Sarajke, čija je veza trajala od proljeća do jeseni 2003. godine.

Iako je prvobitna namjera osnivača Muzeja Dražena Grubišića i Olinke Vištice bila prikupljanje svjedočanstava pojedinačnih ljubavnih veza, neki od eksponata postali su dokumenti koji na intiman način svjedoče o velikim historijskim događajima.

Među njima je i "Dječje ratno ljubavno pismo“, koje je svojoj prvoj ljubavi napisao tada 13-godišnji Sarajlija, dok je bježao iz rodnog grada u izbjegličkom konvoju.

"Nikad je, naravno, više nisam vidio, samo se nadam da ju je bar ta muzika još podsjećala na to nešto lijepo i simpatično što se desilo u toj užasnoj situaciji“, napisao je nepoznati Sarajlija, čija je prva ljubav nestala u ratnom vihoru, maja 1992. godine.