Svečanim povodom
298

Slavni italijanski dirigent Riccardo Muti danas dolazi u Sarajevo

N. C.
Riccardo Muti (Foto: Italian Opera Academy)
Riccardo Muti (Foto: Italian Opera Academy)
Slavni italijanski dirigent maestro Riccardo Muti danas stiže u Sarajevo, a u srijedu će održati koncert u Narodnom pozorištu.

Povod njegovog dolaska je 100. godišnjica Sarajevske filharmonije. Svojim dolaskom scenu sarajevske klasične muzike stavlja na listu svjetskih pozornica te je teško zamisliti ljepšu proslavu 100. rođendana nego će u srijedu 11. oktobra imati Sarajevska filharmonija.

Još u januaru ove godine iz Sarajevske filharmonije javnost su obavijestili da je maestro Muti odlučio pokloniti Sarajevskoj filharmoniji i sarajevskoj publici svoj nastup za njihov 100. rođendan.

Bit će ovo treći dolazak maestra Mutia u Sarajevo. Među prvima posjetio je razoreno Sarajevo 1997. godine s Milanskom skalom i održao koncert u Skenderiji. Zatim je 2009. godine u Zetri dirigovao koncertom "Putevi prijateljstva: Od Sarajeva do Sarajeva". Tada je velikom maestru, za izrazit kulturni doprinos i prijateljstvo, uručen I Ključ Grada Sarajeva.

Iz Sarajevske filharmonije ističu da je organizacija dolaska ovako velikog imena iz svijeta klasične muzike bila veliki izazov u organizacijskom smislu za jedini profesionalni orkestar u Bosni i Hercegovini, ali ponosno ističu da su spremni da svim gostima gala koncerta priušte nezaboravan doživljaj. Karte su rasprodane u rekordnom vremenu, neposrednim puštanjem u prodaju.

Stoga iz Sarajevske filharmonije pozivaju sve zainteresirane građane i goste grada da se pridruže proslavi i uživo prate koncert u Narodnom pozorištu u srijedu, 11. oktobra 2023. godine, s početkom u 20 sati. Pristup trgu i pracenje prenosa je besplatno.