Kultura
0

SFF: U okviru takmičarskog programa prikazan film "Gospođica" Andreje Štake

FENA
U okviru takmičarskog programa 12. SFF u subotu je prikazan film "Gospođica" režiserke Andreje Štake.

Film govori o Ruži, koja je stigla u Švicarsku s nadom u bolji život. Danas, pola vijeka kasnije, ona ima samo jednu strast: novac. Život joj se sastoji od dobro planiranih rutina i nema se namjeru vraćati u Srbiju, svoju domovinu. Mila, njena dugogodišnja radnica, je drugačija. Decenijama je u Švicarskoj, zajedno s mužem i sinom, marljivo radila kako bi ostvarila svoj životni san - da ima kuću u svojoj domovini Hrvatskoj. Njihovi se životi mijenjaju kada im se pridruži 22-godišnja Sarajka Ana. Ana je lijepa, impulsivna i u potrazi za novim životom u novoj zemlji. Između Ruže i Ane razvija se prijateljstvo, ali određena distanca ostaje. Ruža se plaši da se potpuno otvori, a Ana ima tajnu isuviše strašnu kako bi je otkrila.

Glavne uloge u filmu ostvarile su Mirjana Karanović, Marija Škaričić, Ljubica Jović, Andrea Zogg, Zdenko Jelčić i Pablo Aguillar.

Film je realizovan u švicarsko- njemačkoj-bh koprodukciji, a scenarij je pisala Andrea Štaka. Direktor fotografije je Igor Martinović, montažer je Gion-Reto Killas a muziku su potpisali Peter Von Siebenthal. Toill Wyler i Peter Siebenthal. Producentica filma je Susan Rudlinger.

Na konferenciji za novinare upriličenoj nakon projekcije filma, Štaka ja izjavila kako je njen film priča o ljudima koji ne pripadaju sredini u kojoj su se zatekli, a željeli bi da joj pripadaju i u potrazi da nađu put do svojih srca.

Kazala je kako je na filmu "Gospođica" radila pune četiri godine i naglasila je značaj saradnje s glumicama koje su dale emotivnu notu njenom filmu.

Novinarima su se obratile i glumice u filmu "Gospođica" Mirjana Karanović i Marija Škaričić, te producentica Susann Rudlinger.

Andrea Štaka je rođena u Švicarskoj 1973. godine. Diplomirala je i magistrirala na Školi za vizuelne umjetnosti u Cirihu. Njeni raniji filmovi kao što su "Hotel Belgrad" i Yugodivas" uspješno su prikazani na brojnim međunarodnim festivalima, uključujući Sundance, Locarno i Minhen, i osvojili su nekoliko nagrada. Oba filma su nominirana za najbolji švicarski film i doživjela su kinodistribuciju 2005. godine. Andrea Štaka je dobila stipendiju NYSCA. "Gospođica" je njen prvi igrani film. Živi u Cirihu i New Yorku.