Kultura
0

SFF: Prava šansa filmovima iz regiona

FENA
Sarajevo film festival (SFF) je u proteklih nekoliko godina hrabro i uspješno promovirao filmove iz regiona, funkcionirao je, između ostalog, kao katalist i platforma za važne inicijative u stvaranju i jačanju nacionalnih filmskih fondova regiona te ohrabrivao regionalne televizije u njihovom angažmanu u filmskoj produkciji i prikazivanju već gotovih i uspješnih filmova, saopćeno je iz SFF-a.

"Naša odluka da Takmičarski program posvetimo filmovima iz regije, pokazala se opravdanom posebno posljednjih godina od kada regionalni autori potvrdu svojih kvaliteta dobijaju i na festivalima kao što su Kan i Berlin.

Filmovi koje region nudi, a Festival bira za svoj Takmičarski program, snažni su autorski filmovi koji donose nova imena na svjetsku scenu ili potvrđuju da etablirana imena imaju nove i svježe ideje.

Naš takmičarski program je fokusiran na svjetske i međunarodne premijere, a visokoprofilirani, internacionalni žiri odlučuje o nagradama "Srce Sarajeva" te se dodjeljuju: Nagrada za najbolji film (25.000 €) , Specijalna nagrada žirija (10.000 €), Nagrada za najbolju glumicu (2.500 €) i Nagrada za najboljeg glumca (2.500 €). Filmovi se također takmiče za CICAE nagradu koja sa sobom nosi pomoć u distribuciji pobjedničkog filma u kinima u srednjoj i zapadnoj Evropi", stoji u saopćenju.

Ove godine, otkup prava za emitiranje filmova potvrdile su FTV, HRT, RTV SLO i RTV Makedonija. a svoje učešće na Takmičarskom programu potvrdili su Fortissima (Holandija), MDC (Njemačka) i Coproduction Office, (Njemačka), saopćeno je iz SFF-a.

Takmičarski program otvoren je i za kratkometražne, animirane i dokumentarne filmove iz regiona.

Cilj Takmičarskog programa – dokumentarni film Sarajevo film festivala je da prikaže kreativne, nadahnjujuće i nadasve zanimljive radove iz oblasti dokumentarnog filma iz regije.

Festival od ove godine uvodi novu nagradu. Riječ je o nagradi za najbolji dokumentarni film. Kao i ostale oficijelne nagrade Festivala i ova nagrada nosi naziv Srce Sarajeva. Pobjednički film će dobiti i nagradu najveće strukovne organizacije na svijetu - EDN (Evropska mreža dokumentarnog filma). Treći put zaredom, naš žiri dodijelit će i nagradu za najbolji film koji tretira temu ljudskih prava, koju finansira Vlada Švicarske, precizira SFF.

CineLink predstavlja 11 projekata koji su prošli kroz intenzivan rad na scenarijima i na razvoju projekata tokom aprila, maja i juna. U saradnji s partnerima i sponzorima, CineLink žiri, koji sačinjavaju Hashemian Behrooz, Čedomir Kolar i Georges Goldenstern dodijelit će tri novčane nagrade od po 10.000 Eura, koje finacira PBSiIH i Hubert balls Fond i tri sponzorska paketa u vrijednost od po dvije hiljade eura koji finacira Synchro Studio iz Beča.

CineLink Work In Progress Dvosatni otvoreni pitch nudi prisutnim profesionalcima još 10 projekata iz regije, koji se predstavljaju u formi otvorenog pitcha. Selekcija projekata, koji mogu biti u različitim fazama produkcije, je u toku. Rok za prijavu je 15. juli 2006. godine.