Kultura
1

SFF ima snažnu podršku lokalnih zajednica

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
Altijana Marić, Mirsad Purivatra, Semir Efendić, Irfan Nefić, Amina Deljković i Danijela Gogić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Tri su dana ostala do početka 19. Sarajevo Film Festivala (SFF) i svi završni poslovi odvijaju se u najboljem redu. Na konferenciji za medije u kinu Meeting Point predstavljena je saradnja festivala sa lokalnim zajednicama.

Direktor SFF-a, Mirsad Purivatra, najavio je kako u petak počinju prve projekcije te je interes za ulaznice iznenađujuće veliki.

"Raduje nas odziv naših sugrađana i očekujemo veliki broj gostiju. Ove godine radimo na podršci čitavog grada, u partnerskom smo odnosu sa svim općinama i imamo punu podršku lokalne zajednice. U posljednjih sedam dana smo sa agencijom Securitas napravili obiman sigurnosni plan, a jutros smo imali sastanak sa predstavnicima svih policijskih jedinica", rekao je Purivatra.

Pomoćnica načelnika Općine Stari Grad za obrazovanje, kulturu i sport, Amina Deljković, navela je kako je još početkom ove godine održan radni sastanak direkcije SFF-a i općinskih vlasti, gdje su se sve dogovorili, a sve pripreme koje je općina trebala obaviti su gotove. Općina Stari Grad je i finansijski podržala festival.

Načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić, naveo je kako je općina omogućila dječiji program u multimedijalnoj sali te projekcije u otvorenom kinu.

"Ljetno kino na Dobrinji zasnovano je na filmovima koji će se prikazivati u Open Airu. Publika koja propusti neki film u Open Airu, moći će ga gledati dan kasnije na Dobrinji. Najmanje pet gostujućih ekipa doći će i na Dobrinju", dodao je Purivatra.

Glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo, Irfan Nefić, objasnio je kako je održan čitav niz sastanaka o pitanju sigurnosti ovogodišnjeg festivala te da će MUP prije svega djelovati preventivno.

Prije početka festivala obavit će kontradiverzioni pregled u svim objektima festivala, a nakon toga će predati u nadležnost agenciji za zaštitu lica i imovine Securitas. U ulici Branilaca Sarajeva doći će do privremenih i potpunih obustava saobraćaja, koje će biti na vrijeme najavljene, a pripadnici Prve, Druge i Treće policijske uprave brinut će o javnom redu i miru. Bit će pojačan broj policajaca u civilu, kao i patrola specijalne jedinice.

Direktorica marketinga i prodaje agencije Securitas, Danijela Gogić, rekla je da se već 17. godinu trude da festival protekne bez problema i da do sada nije bilo većih incidenata. Na 11 festivalskih lokacija 24 sata dnevno će se nalaziti 65 zaštitara i zaštitarki.

"Vijeće ministara je ispunilo sve uslove za potpisivanje grantova sa Evropskom komisijom. Projekti Cinelink i SFF su se našli u prvih pet projekata među evropskim festivalima, a predviđeni iznosi za njih su za nas fantastični. Vijest ćemo zvanično saopćiti kada nam stignu ugovori", dodao je Purivatra.

Najveće interesovanje publike trenutno vlada za filmove Danisa Tanovića i Woodyja Allena.