Plovdiv
0

Šemsudinu Gegiću prva nagrada na filmskom festivalu

FENA
Reditelj Šemsudin Gegić dobitnik je prve nagrade za "Filmsko majstorstvo bez dubla" na velikom međunarodnom filmskom festivalu "Balfest" koji se danas završava u Plovdivu.

Međunarodni žiri festivala dodijelio mu je ovo priznanje za dokumentarno-igrani film "Stopama sjenki" koji govori o kultnom Starom mostu u Mostaru i njegovoj gradnji.

Gegić je Agenciji Fena kazao da je riječ o jednom od najprestižnijih priznanja festivala i da nagrada koju je osvojio njegov film u jakoj konkurenciji između 21 filma čiji su autori sa četiri kontinenta osigurava da institucija plovdivskog festivala producira jedan njegov naredni dokumentarno-igrani film za koji, kaže, već ima ideju.

"Sretan sam. Zbilja je to veliko priznanje bh. kinematografiji i kolegama s kojima sam film radio - snimatelju Hakiji Topiću, majstoru tona Alenu Selmanu i kolegama Javnog RTV servisa BiH", rekao je režiser.

Film "Stopama sjenki", rađen u produkciji BHT-a, nagrađivan je i dosad.

Gegić je dobitnik Specijalne nagrade 6. Sarajevo film festivala, a nakon toga je na festivalu "PRI Italia" tim ostvarenjem stekao nagradu za najboljih deset filmova u svijetu urađenih u godini manifestacije.