Književni susret
0

"Sarajevski Tin" u Galeriji Mak

Sarajevo-x.com
Tin Ujević
Tin Ujević
Direktorica Muzeja književnosti i primjenjene umjetnosti BiH Medhija Maglajlić i direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić ocijenili su da je tokom svih proteklih festivala "Sarajevska zima" od osnivanja 1984. godine do danas Muzej bio festivalski prostor posvećen najznačajnijim stvaraocima iz zemlje i svijeta. Dogovoreno je da će u Galeriji Mak ove godine na Festivalu "Art of Love" na temelju prijedloga selektora za književnost Mirsada Bećirbašića biti realizovan izuzetan susret "Sarajevski Tin" posvećen Tinu Ujeviću.

Na programu će učestvovati autor projekta Goran Matović, umjetnici i pjesnici iz Sarajeva i Hrvatske i predstavnici gradova Vrgorca i Sarajeva.

"Ideja ovog multimedijalnog susreta, ideja je dijaloga. Obraćanje drugima – to je veličanstveni dijalog što ga čovjek neprekidno vodi s drugima i sa svijetom. To je Tinova ideja 'pobratimstva lica u svemiru'", ističe Matović

Realizatori susreta su Sarajevska zima, Teatar poezije iz Zagreba i Kulturno središte Vrgorac.

Likovni program za Galeriju Mak izabrala je Meliha Husedžinović, selektor likovnog program. U periodu od 8. do 17. februara održat će se izložba poljskog plakata, a od 18. do 25. februara izložba fotografija Mladena Pikulića "Avlijaner".